Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

MUSTIKKALAN HUUSSIN UUSI ILME

Tätä projektia olen odottanut ja talvi tuntui valtavan pitkältä, kun en päässyt aloittamaan hommia heti innon ja inspiraation noustua täysille. Silti kevätkin meni ja kesäkuukin ennen kuin raahasin kaikki maalipurkit kaupungista mökille ja pääsin vihdoin hommiin. Tämä oli täysin mun oma juttu ja sain hellulta täysin vapaat kädet tehdä tätä ja juuri niin kreisin tai seesteisen huussin kuin itse vain halusin. Se oli ihanaa.

Halusin tehdä freesauksen mahdollisimman pitkälle niillä materiaaleilla, joita oli ennestään, vähintäänkin maalien puolesta. Varastossa oli monta eri jämäpurkkia pastellisävyisiä maaleja, joten värit määrittyivät pitkälle niiden mukaan. Ulkomaalia oli hailakkaa vaaleanpunaista (Teknoksen sävy T1521) ja sille halusin jonkin kauniin väriparin ja päädyin Teknoksen maalisävyyn nimeltä Hellu. Myönnetään, että nähtyäni nimen ja sen, kuinka kivasti väri mätsäsi vaaleanpunaisen kanssa, en edes harkinnut mitään muuta.

Maalasin milloin kukakin lapsi apunani, valtavassa helteessä ulkoseiniä ja toisinaan taas tuulensuojassa huussin sisäpintoja. Kuuntelin Radio Suomea tai Suvi Auvisen Kaltaista valmistetta äänikirjana. Seinäpintaa oli huussiksi tosi paljon, koska seinälautojen kaikki puolet maalattiin. Olin alunperin suunnitellut tekeväni sisäpuolelle puolipaneelin ja seiniin levytystä, mutta idea tyrehtyi matkan varrella ja aivan hyvä niin. Pelkkä raakapinnalla olevien lautojen maalaaminen teki jo todella hyvää ja raikasti huussin kauniisti. Maalaaminen oli terapeuttista, upposin tunneiksi ihan vain omiin ajatuksiini musiikin tai äänikirjan temmatessa mukaansa.

Kurkataanpas siis huussin sisälle.

Oven sisäpuolen maalasin teinin huoneesta ylijääneellä (Tikkurilan Syreeni, J426) vaaleanlilalla maalilla. Kiinnitin oveen kaksi eri mittaista hakasta eli oven saa kiinni joko kokonaan tai jättäen pienen raon. Oveen on tulossa vielä ulkopuolelle yksi hakanen, jolla huussin oven saa jätettyä kokonaan auki, jolloin asiodessaan saa ihastella järvimaisemaa. Huussi sijaitsee puolessa välissä rinnettä, alapuolella on sauna, joka avautuu järvelle ja yläpuolella päämökki, josta ei näy ollenkaan huussin ovelle, joten oven sepposen selällään pitäminen on erittäin hyvä vaihtoehto häveliäimmille tyypeille, jos vain maiseman ihailut innostaa.

Sisäseinien alapuoli on maalattu lähestulkoon identtisellä värisävyllä ulkomaalin vaaleanpunaisen kanssa. Katto harmahtavalla sävyllä ja koristeltu erilaisin kuvioin. Huussin istuinkotelointi oli aiemmin vaaleansininen (se sävy, jonka kerrotaan perimätiedon mukaan karkoittavan kärpäsiä), sen maalasin persikkaisella beigen sävyllä. Käymälän tuuletusputken pohjustin ensin tartuntapohjamaalilla ja sen jälkeen maalasin samalla sävyllä oven kanssa.

Pöntön kanteen kiinnitin vanerinpalan, jossa on vanha lipastonnuppi. Vessapaperiteline on Ikeasta ja maalattu seinän sävyllä. Sahasin liimapuulevystä hyllyt kumpaankin nurkkaan. Toisella hyllyllä on vessapaperit ja toisella huussin oma pieni kirjasto, jossa taskareita ja muita helposti luettavia ja selattavia kirjoja.

Hussikuivike on kestokassissa vanhassa, jo vähän rikkinäisessä pärekorissa. Sopivaa pientä ja kaunista roskista en löytänyt, joten roskakorin virkaa toimittaa toistaiseksi pieni kannellinen kori. Lattiakin maalattiin vaaleanlilaksi ja siihen löysin maton Ikeasta.

Ostin rautakaupasta verhotangon päihin tarkoitetut metalliset pidikkeet ja harjanvarren ja nikkaroin lehdille oman telineen. Siihen voi tuoda tullessaan uusimman akkarin tai Mökki-lehden.

Kokonaisella tyhjällä seinänpätkällä on kolmen nupin naulakkosysteemi. En muista mistä nämä löysin, olin unohtanut hankkineeni jo, kunnes tulivat vastaan varastoa siivotessa. Vaikka muuten en juurikaan välitä valkoisista asioista, ovat nämä ihanan raikas tuulahdus muuten värikkäässä ympäristössä.

Paras keksintö taitaa kuitenkin löytyä huussin katosta. Sinne sahasin palasen liimapuulevyä, johon sahasin 120 reikää, joihin upotin paristoilla toimivan valosarjan. Paristokotelo on katonrajassa kiinni tukipuussa ja kaikki johdot ovat piilossa levyn yläpuolella. Valosarja oli käytössä huussissa jo viime talvena pujoteltuna kattoon, mutta nyt se heräsi täydellisesti eloon ja voi vitsit en osaa kuvitellakaan miten kauniilta se näyttää talvella.

Huussin ulkopuolella on auringoenergialla toimiva valosarja, joka syttyy aina auringon laskettua.

Tykkään siitä, että myös huussissa on pieni peili. Tämä oli paikkaan juuri sopiva, koska siinä on pieni hylly, johon saa käsidesit tai vaikkapa pienen maljakon, jos joskus tulee vastaan sopiva sellainen.

Huussissa oli ennestään vanha, itse tehty luuta, josta oli iso apu talvipäivinä, kun lunta oli satanut valtavasti. Luudan jätin nurkkaan odottamaan ensi talvea.

Huussin ulkopuolella tärkein asia oli tietysti käsienpesupiste. Siihen sahasin myöskin pyöreän muotoisen hyllyn, jossa on kesäkukka (tietysti!), käsisaippua ja keraaminen vati valumavesille, jonka löysin paikalliselta kirpputorilta. Seinällä perinteinen vesiastia hanamekanismilla (jonka yläreunaan ehkä vielä teen jonkun taideteoksen) ja koukku pyyhkeelle. Kukan ruukku, kuten myös portailla olevalla kesäkukalla, ovat meidän omista varastoista joutilaina mökille tuodut, mutta niissä toistuu kivasti huussin oven ikkunaruudun kanssa sama neliskanttinen muoto. Muuten maalausjäljet ja hyllyjen pehmeä muotokieli muistuttaa musta ihanasti järven liplatusta tai Mustikkalan seutujen pinnanmuotoja kallioineen ja jyrkänteineen.

Ovessa oli aiemmin ainoastaan pyöräytettävä puinen lukitussysteemi, joka toimii hyvin eli sen halusin jättää, mutta ovenkahva puuttui kokonaan. Tämän saunan ovenkahvaksi nimetyn version löysin jostain rautakaupasta ja nappasin mukaani, se on oveen täydellinen.

Itse huussi tuli valmiiksi jo, mutta jotain tekemistä jäi vielä odottamaan. Uudet portaat ja minikuisti. Esittelen ne sitten, kun niiden aika on. Siihen saakka mennään näillä vanhoilla ja vähän vaarallisilla (irtoporras keikkaa ellei kukka ole pitämässä tasapainoa) ja sopivasti sotketuilla, etteivät jää siihen ikuisiksi ajoiksi.

Jos kuulee, että joku on maalannut huussinsa keskellä metsää vaaleanpunasävyiseksi, se saattaa kuulostaa siltä, että no ohhoh, sehän varmasti pompsahtaa ympäristöstä räikeästi esille. Olen silti sitä mieltä, että Mustikkalan huussi järveltäkin katsottuna sulautuu jopa paremmin metsään, kuin perinteisenä punamaali-valko-versiona, jollainen se aiemmin oli (eikä sopinut silloin yhtään yhteen mökkien värimaailman kanssa muuten). Siinähän vaihtuvat värisävyt kuten männyn rungossa ja hailakka vaaleanpunainen ja persikahtava sävy ovat kauniin maanläheiset vaikka suloisen pastelliset värit ovatkin.

Illan tullen elokuun pimeissä illoissa huussin ulkopuolella mäntyjen väliin kiinnitetty valoketju syttyy ja en voi muuta kuin ihastella aikaansaannostani. Suloisen söpöä, pikkiriikkisen kreisiä (jokainen päättäköön miltä osin) ja hyvin käytännöllistä huussituunausta. Siitä tuli ihana ja just itse niin sanon.

KAIKKI VILLASUKKAOHJEENI

Aivan aluksi haluan kiittää jokaista teitä, jotka olette joskus neuloneet jollain villasukkaohjeellani sukat. Olen jo vuosia saanut ihastella niitä instan kuvavirrassa erinäisten hästägien alla. Siihen on mahtunut monta kiitollisuuspuuskaa tähän sydämeen.

Välillä saan viestejä, joissa kysellään, että missä niitä neuleohjeita oikein on. Täällähän niitä blogin puolella. Nyt ajattelin teille syksyn kunniaksi listata aivan kaikki sukkaohjeet samaan pakettiin. Tästä ne sitten löytyvät helposti.

Useimmat ohjeista ovat olleet yhteisneulontoja, eli ne on tehty ns. päivä kerrallaan, yksi kuvio yhdellä kertaa ja seuraavassa postauksessa sitten vähän lisää. Jaottelen tässä postauksessakin ohjeet päiviin, joten saat myös helposti mahdollisuuden neuloa hetken päivässä, jos vaikkapa aloittaminen on vaikeaa. Tai jos haluat rajoittaa neulomistasi, heh. Ja jos oikein neulotuttaa ja teet päivässä ohjeen verran, saat neulottua kaikki nämä sukat nopeimmillaan 56 päivässä ja olet valmis jouluun 20. päivä. Se olis melko kreisi neulomispurkaus enkä suosittele neulomissuorittamista, joten neulokaa lempeän rauhallisesti, jos innostutte!

Ihania neulomishetkiä toivottelee Tiina

MARRASSUKAT

LOKASUKAT

YLÄASTEVILLASUKAT

SYYSSUKAT

TALVISUKAT

(ohje myös englanniksi)

HEIJASTAVAT SUKAT

Koko ohje yhdessä postauksessa. Näissä sukissa on heijastava varsi ja tytär käytti ne aikoinaan siihen saakka eli täysin loppuun, kun jalka kasvoi ohi sukista.

NENÄSUKAT

Tämä sopii ajankohtaisesti aika kivasti aikaan nytkin, sillä nämä ovat Nenäpäivän kanssa yhteistyössä tehdyt nenäsukat ja pian on taas Nenäpäivä. Ohje sukkiin löytyy täältä.

Neulomisiin, moikkulimoi!

MUSTIKKALAN MAJA

Ollaan oltu mökkiläisiä vasta 14 kuukautta, mutta jo vain on sinne noussut yksi puumaja (josta lisää myöhemmin täälläkin!) ja yksi lapsen maja, jonka esittelen teille nyt. Puumajan rakentamisesta jäi vähän materiaalia yli, joten majahommiin oli syksyllä helppo ryhtyä. Mun lapset ovat aika kaupunkilaisia eivätkä välttämättä niin samantien innokkaita tarttumaan sahaan tai vasaraan, koska sellaisia ei heillä ole ollut tarjolla elämänsä aikana. Kuitenkin kun materiaalit ovat nokan edessä on tilanne ihan eri. Siispä majahommat alkoivat, kun pelit ja vehkeet olivat tarjolla ja äitikin on niin innoissaan tästä! Välillä ehkä jopa lapsia enemmän.

Majan paikkaa mietittiin hetki ja todettiin, että se voi aivan hyvin olla näkyvälläkin paikalla, koska siitä tulee hieno! On myös tärkeää arvostaa lasten juttuja niin, että ne saavat näkyä. Paikka on yksi mökkitontin upeimpia kohtia korkealla päämökin lähellä, siitä avautuu komea maisema järvelle ja rinteeseen. Oikein oiva sijainti siis.

Mulla on majan ympärille myös vähän suunnitelmia, jossa yhdistyy ihanasti maja ja mun juttu (josta lisää myöhemmin!), joten ehkäpä vietetään ensi kesänä paljon enemmän aikaa yhdessä lapsen kanssa tästä syystä, kun kaikki hengataan siinä ja touhutaan yhdessä. Tämä on ainakin mun haavekuva.

Maja ehdittiin saada kutakuinkin valmiiksi ennen talvea. Siinä on eurolavapohja, runko ja pärekatto. Majan muoto on vähän kirkkomainen, joten olen itse päätynyt puhumaan usein Mustikkalan kirkosta, hehe. Päreet saavat harmaantua itsekseen ja ne voi käsitellä myöhemmin. Jos siis majalaiset niin haluavat.

Rakennuspuuhissa on tähän mennessä ollut useampikin perheenjäsen, mutta maja taitaa olla kuitenkin kymppiveen pääomistuksessa. Itse sain osallistua syksyllä mm. päreiden kiinnitykseen. Siinä olikin oma viehätyksensä nakutella niitä paikoilleen. Samalla tavalla tyydyttävää kuin vaikkapa legorakennelman tekeminen.

Syyslomalla saatiin mummi kylään. En enää muista miten me päädyttiin tekemään minikokoinen “kuusiaita” majan viereen, mutta niin me vaan mummin kanssa etsittiin metsästä muutama pieni kuusen alku ja kerättiin kivet ja siirrettiin sammalet maahan. Vaatinee joskus harvennusta, mutta parin vuoden päästä voi jo asentaa jouluvalot kuusiin.

Joulun aikaan innostuin jäädyttelemään maitopurkkeihin vettä ja kukkasia ja sain luvan rakentaa niistä majaan takaseinän. Majassa on sisällä joka päivä samaan aikaan kuusi tuntia palava ulkovalo, joten seinämä hohkasi pakkaskeleillä upeasti. Viime viikonloppuna sen sijaan jää oli sulanut ja näytti vähän surulliselta. Jännittävää nähdä miten se siinä elää talven aikana. Eniten silti odotan sitä, miten maja innoittaa leikkeihin ja rakenteluun ensi kesänä.

Naurattaa niin, että tulee pissat housuun – vai ei sittenkään?

Kaupallinen yhteistyö Diveen

”Naurattaa niin, että tulee pissat housuun”, saadaan sanottua naurunremakan lomasta. Voi vitsit, miten ihanan hauska hetki se sellainen on, mutta samaan aikaan monille naisille myös täyttä totta. Yllättävänkin monella naisella tuossa tilanteessa ihan oikeasti lirahtaa pissaa housuun. Virtsankarkailu, todellakin vaiettu, mutta melko yleinen vaiva. Minullakin.

Muistan elävästi hetken, kun vuosia sitten otin muutaman juoksuaskeleen päiväkodilta kotiinpäin yllättäen juoksemaan lähteneen lapseni perään. Tunsin lirahduksen ja kauhunsekaiset ajatukseni, minähän olin tuolloin vasta juuri kolmenkympin ylittänyt, mitä tää tämmönen on! Sittemmin tilanteet muuttuivat arkisempiinkin, vaikkapa aivastuksen tullessa jalat on varmuuden vuoksi laitettava ristiin, niin siinä on eräänkln kerran ollut kesken kävelyn äkkipysähdys, kun on pitänyt ehtiä jalat ristiä ennen äkkiä iskevää aivastuspuuskaa. 

Tiedän, etten ole asian kanssa yksin ja tiedän myös, ettei tilanne ole toivoton. Erilaisia ratkaisuja ongelmaan kyllä löytyy. 

Sain testiin Diveen®-laitteen ja mulla oli kovat odotukset. Tykkäisin olla hippaa lasten kanssa, pomppia trampoliinilla, juosta huoletta ja tanssia ystävien kanssa aamuun asti ilman, että tarvitsisi miettiä virtsankarkailua. Siispä ei muuta kuin laite paikoilleen ja testaamaan. 

Diveen® asetetaan emättimeen tamponin tapaan eli käyttö on helppoa ja hellavaraista. Se painaa virtsarakkoa emättimen etuseinämän alla niin, että esimerkiksi aivastessa ja yskiessä tapahtuva äkillinen ponnistus ei aiheuta virtsankarkailua samalla tavalla kuin ilman Diveen®-laitetta. B. Braunin tekemän tutkimuksen mukaan jopa 53 % 25-34 -vuotiaista on joskus kärsinyt tahattomasta virtsankarkailusta, joten yksin eivät naiset vaivansa kanssa ole.

Ihan ensimmäisenä meni trampoliinille hyppelemään. Lakaisin syksyn lehden alta pois ja pompin. Kuulostelin kehoa ja vähän jännitti! Mutta mikä parasta, pystyin hyppimään! Eniten tosin jännitti se, että kylmiltään jos alkaa liikaa hömpsöttelemään, voi olla kohta nilkka rikki (kokemusta on!). Seuraavaksi lähdin juoksemaan. Eli jumppatrikoot jalkaan ja mökkitielle. En ole juoksija, mutta kyllä mä mielelläni juoksen jos juoksuksi pistän. Juokseminenkin sujui hyvin ja saatoin jopa ajatella, että pitäiskö joskus lähteä lenkille, mutta onneksi tuli järkiini pikaisesti, heh. 

Mökille palattuani hyppelin porrashyppyjä ja sekin sujui aivan kuin ei mitään, äkilliset ponnistukset onnistuivat hyvin. Diveen® ei käytettäessä tunnu, sen unohtaa kokonaan, mutta olo on itsevarmempi ja on helpompi olla. Kuulostaa mainokselta, jota tämä tietysti onkin, mutta kyllä mä sanon myös, että tuote toimii. En ota päivittäiseen käyttöön, mutta tarpeen vaatiessa käytän ja hoidan itseäni samaan aikaan myös muulla tavalla, kuten lantionpohjan lihaksia jumppaamalla. Musta on pelkästään ihanaa, että pieniä, näkymättämiä apuvälineitä on tarjolla.

Tuotetta myy Ediksen verkkokauppa, jonne pääset tästä.


SYKSYINEN VIIKONLOPPU JYVÄSKYLÄN SEUDULLA

Kaupallinen yhteistyö Visit Jyväskylä Region

Mulle Jyväskylä on ollut oikeastaan aina paikka, jonka ohi ajella hurruuttelen, kun olen matkalla Ouluun. Olen pysähtynyt perheen kanssa syömään ketjuravintoloihin ja kerran oltiin hotellissa yötä. Eräänä kesäyönä vein ystävän matkakeskukseen bussille, kun olimme tulossa festivaaleilta ja samalla kertaa toisen ystävän luona kävin yöteellä ennen kuin jatkoin matkaani. Jyväskylä-muisteloni ovat siis aika pieniä ja lyhyitä (mutta aivan mukavia) ja en mitenkään olisi ennen tätä viikonloppua voinut sanoa tietäväni kaupungista tai koko Jyväskylän seudusta juuri mitään.

Tykkään valtavasti tällaisista reissuista, joissa joku muu on tehnyt ohjelman tai vinkkilistan paikoista minne kannattaa mennä. Aikataulukin on kiva, koska saatan olla itse sen verran haaveileva ja reitiltä poikkeava, että saattaisi olla niin, että ehtisin paljon vähemmän jos itse vain miettisin mitä seuraavaksi. Siksi olikin ihanaa, että meitä odotti Jyväskylän seudun viikonloppureissussa monta mukavaa juttua ja uutta kokemusta ja paikkaa.

Matkamme alkoi aurinkoisena syyskuun perjantaina Leivonmäeltä, minne ajelimme Karoliinan Kahvimylly & Kestikievariin lounaalle. Paikka sijaitsee nelostien varrella Joutsasta vähän pohjoiseen ja ihan tien vieressä. Olin kyllä kuullut paikasta aiemmin, mutta en ollut käynyt ja melkein harmitti, että miten olenkaan voinut ajaa paikan ohi. Salaattilounas oli muhkea, makoisa ja paikka sympaattinen! Olin kuullut paljon hyvää valtavista pullista ja hyvistä leivonnaisista, joten otimme pullat mukaan ja jatkoimme matkaa kohti Leivonmäen kansallispuistoa.

Sää oli syksyinen, lempeä kuulas ja kaunis. Kirkas sininen taivas ja ihana suometsän tuoksu. Valitsimme reitiksemme Kirveslammen parin kilometrin mittaisen rengaslenkin, jonka varrella päästiin kiipeämään myös suolammen vierellä olevaan lintutorniin. Maistui kuulkaas pullat siinä maisemassa makialta ja hetki oli kaunis (vaikka olinkin hetkeä aiemmin vähän hermoillut lähtösäädön kanssa ja enkä ollut parhaimmalla tuulella, kyllä te tiedätte, aina ei reissun päälläkään ole!). Ollaan mietitty, että lastenkin kanssa olisi mukava käydä joskus Leivonmäellä ja tämä retki ehdottomasti innosti siihen lisää. Reitit kuulostivat todella kivoilta, täällä niistä lisää.

Aivan uutta tietoa mulle Keski-Suomesta oli se, että kansallispuistoja ei ole vai yksi, vaan neljä. Leivonmäen lisäksi myös Etelä-Konneveden ja Pyhä-Häkin kansallispuistot sekä myös Salamajärven kansallispuisto.

Seuraavaksi ajelimme tunteroisen kohti pohjoista ja saavuimme Laukaaseen ja Varjolan matkailutilalle. Paikka on ihana. Me pääsimme testaamaan ensimmäisinä yöpyjinä uuden hienon Koskisviitiin, jonka isoista ikkunoista avautui upea koskimaisema. Illallistimme Navettaravintolassa, saunoimme savusaunassa, nautimme kuplivasta paljusta tähtitaivaan alla ja nukuimme makeat yöunet. Varjolasta olisi lähtenyt monta retkeilyreittiäkin ja vähän harmitti ettei aikaa riittänyt aamupalan jälkeen, mutta ainahan voi tulla uudelleen. Paikka oli kaikkinensa kaunis ja ihana, perinteikäs. Siellä on viljelty maata ja kasvatettu karjaa jo viiden sukupolven ajan, perinteisiin luottaen ja kaikki ruoka pyritään hankkimaan lähiseudun tuottajilta, vesistöistä ja metsistä.

Lauantaiaamuna ajellessamme kohti Jyväskylää oli mieli jo kovin lomaisa. Tuntui kuin oltaisiin jossain kaukana ja koko retki yhtä seikkailua. Ja sitähän se oikeastaan olikin. Se ajatus onkin vaatinut vähän työstämistä, että aina pitäisi olla ulkomailla tai kaukana kotoa voidakseen kokea jotain hienoa tai upeita reissukokemuksia. Usein riittää, että vaikkapa jonnekin missä ei ole ennen käynyt ja mun kohdalla myös se, että aurinko pilkottelee jostain pilvien takaa ja että autoradio soittaa lempimusiikkia.

Saavuimme Jyväskylään ja pistettiin auto parkkiin ja lähdettiin päivän rientoihin. Ohjelmassa oli vaikka mitä mukavaa ja piti oikein vähän miettiä minne mennä ensin ja minne sitten, että ehtii kaiken mukavan ja kivan.

Lankakauppa Titityyssä sattui olemaan juuri 15-vuotissynttärihulinat. Olihan se kyllä ihana kauppa ja vouuuu mitkä valikoimat kaikkea. Enkä pelkästään minä vaikuttunut kaikesta siitä, vaan myös hellu, joka jopa sanoi, että tullaan tänne toistekin. Titityy sijaitsee Toivolan pihalla, joka on suloinen, vanha pihapiiri, pala puutaloelämää menneisyydestä. Nyt, syyskyisena viikonloppuna pihalla ei ollut ketään, mutta saatoimme kuvitella kepeät kesäpäivät tai tunnelmalliset jouluajan hetket sinne ihmisineen ja musiikkeineen.

Titityystä mukaan lähti monta vyyhtiä lankaa, oikeankokoisia puikkoja ja valtavan hyvä mieli ihanasta asiakaspalvelusta. Me tullaan taas!

Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Valkoinen puu, jossa nautimme lounaan ja kakkukahvit. Oli valtavan hyvää ja kun mainitsin paikasta stooreissa, sain useammalta paikalliselta ihmiseltä viestin, että miten he eivät ole tienneet paikan olemassaolosta aiemmin, että sinne on päästävä. No hei, suosittelen.

Tässä portilla meillä oli hauska kohtaaminen, kun pyysin ohi kulkevalta naiselta voisiko hän ottaa kuvan minusta ja hellusta. Hän otti ja kertoi olevansa myös mun seuraaja. Terkkuja sinne!

Kipaisimme myös Harjun paperissa ostoksilla, tietysti, minähän rakastan paperikauppoja! Vihkoja ei voi koskaan olla liikaa, se vois olla mun mottoni elämään. Siellä kävi myös hauska juttu, kun hellu oli maksamassa magneettia, vähän kuin yllärinä mulle, mutta satuin kurkkaamaan olkansa yli juuri samalla hetkellä ja näin, että magneetti oli täysin samanlainen, jonka olin juuri edellisenä päivänä vienyt mökille. Vaihdettiin se sitten erilaiseen.

Toivolan pihalta matkamme jatkui kohti keskustaa, jossa piipahdettiin Koto Designmarketissa. Sieltä löytyy valtava määrä kotimaisia merkkejä ja heidän tuotteitaan. Pääkohde keskustassa oli kuitenkin Suomen Käsityön Museo. Siihen nähden, että miellän itseni käsityöihmiseksi, en ollut edes tiennyt tuollaisen museon olemassaolosta saatika käynyt siellä koskaan! Ja mielenkiintoinen museo on ihan kenelle tahansa kaikenlaisista asioista kiinnostuneelle ihmiselle. Juuri nyt siellä oli meneillään Vihreää väriä -näyttely, joka kertoo värjäämisestä ja sen ekologiasta, historiasta ja trendeistä. Tosi mielenkiintoinen ja innosti taas itseäkin. Mullahan on tosiaan karkkivärit odottamassa Mustikkalassa kässäboksissa ja luonto tulvii värimahdollisuuksia.

Iltapäiväkahveille pääsimme upeaan näköalaravintolaan Vesilinnaan Harjulle. Ja voi vitsit oli valtavan kaunista siellä Harjulla muutenkin! Ja mitkä näköalat tornista kun kuikuili kauas kaupunkiin ja sen laitamille. Neron portaat ja kukkaset sen laidoilla olivat ihanat! Siinä ihastellessa mulle kävi myös sillälailla köpelösti, että unohdin kameran autoon ja muistin koko asian vasta takaisin palatessamme, kun piti jatkaa jo matkaa eli sieltä ei oo nyt yhtään kuvaa.

Tulevana viikonloppuna Jyväskylässä Valon kaupunki -tapahtuma ja mua jopa vähän harmittaa ettei olla kaupungissa nyt, koska rakastan valotapahtumia! Melkää kaikki ketkä ootte kulmilla ettekä ole vielä käynyt.

Meidän matkamme jatkui kaupungin sykkeestä hitusen etelämpään. Saimme vinkin, että kannattaa pysähtyä Korpilahdella, Keski-Suomen toisessa Unesco-kohteessa Oravivuorella, jossa on Struven ketjun kolmiomittaustorni. Mä tykkään lukea kaikki info- ja opastaulut (mielelläni vielä ääneen instastooreihin!) ja tää kaikki mittaushomma oli mulle ihan uutta tietoa. Ja polku kiva ja inspiroiva. Kuvasin nimittäin siellä omasta mielestäni superhauskan sienivideonkin, jonne pääset tästä.

Se toinen Unesco-kohde on muuten Petäjäveden vanha kirkko, jossa pistäydyttiin kesälomamatkalla sattumalta ja se oli upea!

Pienen patikoinnin jälkeen matka jatkui maalaismaisemissa kohti Himosta. Sillä tavalla jännä, että vaikka olen asunut eteläisessä Suomessa pian kaksi vuosikymmentä ja rakastan lumilautailua, en ole koskaan käynyt laskemassa Himoksella. Enkä missään tapahtumissakaan, joita Himoksella kuitenkin paljon järjestetään. Sattui just sellainen viikonloppu ettei ollut mitään tapahtumia, joten tunnelma oli melko rauhallinen ja seesteishkö. Majoituimme Villa Vallaton -mökkiin, joka oli kolmikerroksinen (eli hyvin mahduttiin) ja meitä odotti vielä lämmin ulkoporeamme valoineen kaikkineen siellä illallisen jälkeen. Teki kuulkaas hyvää, kun oli pitkä päivä takana.

Sunnuntaille oli ehkä yllättävin ohjelmanumero. Sillä tavalla yllättävä, että en odottanut mitenkään erityisen riemuissaan E-Fatbike-ajelua, mutta tykkäsin siitä ihan hulluna! Musta on aina kiva kokeilla uusia juttuja ja harvoin sanon mahdollisuudelle testata jotain “ei”, ja usein käy myös niin, että en ole myöskään kuvitellut etukäteen ollenkaan tykkäänkö siitä tai enkö. Nyt kävi lähestulkoon samalla tavalla kuin silloin, kun ensimmäisen kerran snorklasin Filippiineillä: olin ajatellut, että se nyt on semmosta lillumista vedessä ja katsellaan kaloja, mutta kun ensimmäisen kerran laskin pääni pinnan alle, nostin tai ennemminkin riuhtaisin pääni takaisin pinnalle samantien ja huusin, että MIKSEI KUKAAN OO KERTONU ETTÄ TUOLLA ON NOIN KAUNISTA JA IHANAA!

Nyt kävi vähän samalla tavalla, en ollut koskaan aiemmin ajanut sähköavusteisella pyörällä ja fatbikeajelelutkin vain paratiisisaarella meriveden ruostuttamalla pyörällä. Tykkään mennä lujaa (toki rajojeni mukaan että ei heti täysillä, jos ei ole ennen edes kokeillut) ja siitä, että rapa saa roiskua ihan kunnolla, niin vitsit, että olikin kivaa! Meillä oli mukana Himoslomien uutuus, Retkireppu, jossa oli makkaranpaistoon tarvittavan vehkeet päiväretkeä varten. Se oli valtavan kätevä juttu, varsinkin kun olis ehkä harmittanut oman vaaleasävyisen repun kanssa roiskuttaa sitä rapaa. Ihanan huoleton ja hyvä keksintö!

Matkalla pysähdyimme vielä syömään Jämsään Hilpeään Hirveen. Kotimatkalla googlailin E-Fatbike-ajelumahdollisuuksia ympäri Suomen, sillä haluan uudelleen ajelemaan ja vähän pidemmälle lenkille.

Kaikenkaikkiaan tiivistettynä sanoisin viikonlopustamme sen, että menkää uusiin paikkoihin, semmoisille seuduille jotka eivät ole ennestään tuttuja! Viimeisen vuoden aikana olen tutustunut vähän paremmin Kotka-Hamina-seutuun, Nurmekseen ja nyt Keski-Suomeen ja rakastan kaikkia noita paikkoja – enkä olisi välttämättä älynnyt mennä niihin ilman että olis kutsuttu. Kohdattiin tällä(kin) matkalla paljon ihania, hyväsydämisiä ihmisiä, ihasteltiin keskisuomalaisia, komeita, jylhiäkin maisemia ja nukuttiin ja syötiin hyvin. Lisää vinkkejä Jyväskylän seudulle löydät täältä! Kiitos Visit Jyväskylä Region ja te muut kaikki, nähdään taas!

Loppuun vielä heipan heiluttelut reissumme ajalta, moikku!

IHANA PIILO YÖPÖYTÄNÄ

Kaupallinen yhteistyö Hanna Lantto

Mun makuunurkkaus on tänä vuonna muuttunut aivan valtavan ihanaksi. Sänky on saanut helmalakanan, seinä pienen kuvioinnin ja pyöreä Lempi-hylly (Hakolan) on päässyt seinälle. Meillä on pieni koti ja mun sänky on ollut pian vuosikymmenen olohuoneessa tai ehkä ennemmin voisi sanoa, että monitoimihuoneessa, sillä onhan tila samalla myös työtilani. Tuo nurkkaus on niin hyvä ja siinä nukkuu sikeät yöunet, että vain hyvin hyvin harvoin olen kaivannut omaa makuuhuonetta.

Viimeisin käytännöllinen, tärkeä ja erityisesti kaunis lisä on Hanna Lanton suunnittelema Piilo-jakkara, joka toimii sekä yöpöytänä, että varatuolina työpöydän ääressä. Mä muistan ihailleeni jakkaraa jo aikoinaan Habitaressa ja se valittiinkin vuotta 2018 Habitaren kiinnostavimmaksi tuotteeksi. Se on myös palkittu kansainvälisessä A’Design Awardseissa vuonna 2019 pronssilla. Koivupuiset jakkarat valmistetaan piensarjatuotantona Halikossa, Suomessa.

Hannan sanojen mukaan Piiloon kiteytyy ajatus leikkisistä ja värikkäistä (värivalikoimaan kuuluu kuusi eri väriä ja lisää on tulossa), mutta käytännöllisistä kodin tuotteista. Yhdyn täysin näihin sanoihin. Mä ihailen joka ikinen päivä jakkaran kauneutta ja olen iloinen huonekalusta, jolla on monta käyttötarkoitusta.

Jakkaran päällä olevat tavarat saa siirrettyä sen sisään tarvittaessa ja siirrettyä sen istuimeksi pöydän ääreen, joka myös samassa tilassa sijaitsee. Piilo on ihana. Se on myös jykevä ja siro samaan aikaan. Maailmassa on niin paljon huonoja huonekaluja, jotka eivät kestä, mutta tämä ei ole sellainen. Tämä kestää varmasti vuosikymmeniä.

Nyt on ollut musta ihanaa, kun jakkara on ollut käytössä jonkin aikaa ja lapset vievät sen sisälle pieniä aarteita, joista tietävät mun tykkäävän. Piirustuksia ja askarteluita ja sen semmoista.

Mulla olis jakaa teille myös alekoodi Hanna Lanton verkkokauppaan. Koodilla MUITAIHANIA15 saatte 15 prosentin alennuksen kaikista tuotteista tämän viikon ajan (sunnuntaihin 12.9. saakka).

MUSTIKKALAN SAUNAKAMARI

Terveisiä Mustikkalan saunakamarista ja kuistilta. Ensimmäistä mökkikesää vietetään ja tämä on kuin ihanaa unta. Kaikki on vielä niin uutta ja vaikka talvella olikin löytynyt pikkuhiljaa omat tapamme toimia ja olla, ne muuttuivat kokonaan kun kesä pyrskähti paikalle. Ensimmäisen kerran mökille tullessamme, kun lumet olivat sulaneet, tuntui kuin oltaisiin oikeasti jossain ihan uudessa paikassa. Yhtäkkiä niin vehreää ja lämmintä. Tuntui, kun polutkin kulkisivat eri paikassa kuin talvella.

Talvella saunarakennus oli tärkeä tietysti peseytymisen kannalta ja siinä, että oli lämpimähkö paikka (pidettiin patterit pääosin matalalla peruslämmöllä koko talven), jossa riisua vaatteet ja kuivatella saunan jälkeen. Juuri muuhun emme saunakamaria käyttäneet. Nyt sen merkitys on jo paljon enemmän. Siellä voi helposti yöpyä lapset kavereineen, heillä on aivan oma paikka missä olla ja se on tosi kiva, että sellaiseen on mahdollisuus. Ja vieraat on mukava majoittaa ihan omaan rakennukseen. Ei sillä, että vielä meille ei ole tullut sellaisia vieraita, jotka siellä olisivat yöpyneet, vaan aina ovat nukkuneet vintillä. Saunan jälkeen auringon laskiessa valo on kamarissa upea ja jos sääsket ulkona ärsyttävät voi saunajuomat juoda kamarin puolella ja istuskella huitelematta. Mulla on saunan pikkuisessa hyllyssä kosmetiikkaa ja se on mun luksushetkeni. Lempijuttujani mökillä on ehdottomasti se, että saunan jälkeen ja iltaisin hoidan ihoani rauhassa ja nautiskellen ja siihen lempipaikka on saunan oma pieni kamari.

Saunakamarin sisustus on oikeastaan vain tapahtunut, sitä ei olla kauheasti suunniteltu. Se saa elää sen mukaan, kun löytyy sopivampia kalusteita ja tarpeet tajutaan ja toteutetaan. Tässä kuitenkin kesäkuinen saunakamarimme kuisteineen teille kuvina, olkaat hyvät. 

Saunalta on kaunis näkymä järvelle ja siihen paistaa ihanasti aurinko iltapäivästä auringonlaskuun saakka. Innostuin perennoista aivan yllättäen ja perennatarhalla käydessäni hullaannuin niin, että ostin kolmea sorttia myös saunan edustalle vaikkei se ollut aikeissa vielä tälle kesälle. Perennapenkissä on hopeatäpläpeippiä, kaulanauhusta ja tarhakalliokieloa ja se on reunustettu oman tontin kivillä, joita onneksi riittää kallioisella tontilla.

Kuistilla on tori.fi:stä ostettu matto, isompi korituoli Facebookin Kallio kierrättää -ryhmästä ilmaiseksi, pienempi korituoli ystävän kirppiskasasta, iso puinen pöytä ostettiin mökin myyjiltä. Isomman korituolin maalasin itse kalustemaalilla persikan sävyiseksi. Ruukut ja lyhty ovat omista kaapeistamme kotoa, pienet rasiat mökin läheiseltä kirpputorilta, tyynyt Ikeasta ja simpukka-amppelit ihan vaan Prismasta.

En kauheasti stailannut näitä kuvia varten, ilahduin vain niin kovin ihanasta ilta-auringosta, mutta koneen näytöltä katsellessa näkyy paljon selkeämmin kaikki pieni sekasotku. Tässä tapauksessa puhun ryppyisestä päiväpeitosta. Sen ostin tori.fi:sta ja hain sen Käpylästä aivan ihanasta puutalosta. Se olikin aivan parasta mökinlaittopuuhissa viime syksynä, että tuli käytyä niin monenlaisissa paikoissa ostoksilla, kun ostettavaa oli kerralla melko paljon.

Kamarin levitettävä sohvasänky on Ikean Tarva-mallistoa ja myös tori.fi-löytö parilla kympillä. Se oli purettu niin raivolla palasiksi, että sen kasaaminen oli tylsää ja vei paljon aikaa, mutta mikä parasta, se on todella hyvä sänky tuossa kohtaa. Yöpöytä on löytö taloyhtiömme roskalavalta ja se on saanut mielettömän muodonmuutoksen. Se oli aiemmin ruskeaksi maalattu ja siinä oli keinolehmännahkakoristeet, nyt se on kuorrutettu muitaihaniamaisuudella. Valaisin on Tuulia Designin kanssa yhteistyönä tehty makrameelampunvarjostin. Tykkään kun kattovalaisin on siirretty roikkumaan yöpöydän päälle.

Takan vierustalla on mun joskus vuosia sitten ostama pieni rottinkihylly, joka on myös maalattu persikkaiseksi aikoinaan. Hyllyssä on kertakäyttöastioita, villasukkia ja peflettejä. Saunakamarissa ei tarvitse kauheasti oikeastaan mitään, mutta kuitenkin tarvetta erilaisille asioille on. Kertikset ovat käteviä, jos vaikka paistetaan makkaraa nuotiolla ja tarvitsee jotain astiaa eikä jaksa kipaista päämökille. Villasukkia nyt saattaa tarvita koska vaan, kuka vaan! Kertakäyttöisiä peflettejä on, jos joku vieras joskus vaikka haluaa sellaisen käyttöönsä.

Heti oven pielessä on lemppari ja ensimmäinen juttu. jonka mökille tuunasin. Torista bongaamani valkoinen maalaisromanttinen hylly, jota uumoilin jonkun lapsen sängyn viereen yöpöytämäiseksi hyllyksi kunhan vaina maalaisin sen. Hain sen kirpsakassa syyssateessa pyörällä Pasilasta ja se oli aivan liian iso raahattavaksi pyörällä. No, eihän siitä semmoista hyllyä tullut mitä mietin, vaan upea, ihana vaaleanliila naulakko. Lisäsin taustaksi vaneria ja kaikenlaisia koukkuja, joita kotoani löysin. Tuo huutaa hyllylle jotain kauniita pikkumaljakoita, joissa on vaihtelevia metsän kukkaksia ja oksia ja ne se sinne joskus saa, kun sellaisia löydän. Seinällä on kesähattukokoelma (toinen oli kuvaajalla päässä) ja hieno Helsinki-printtitaulu muistuttamassa, että missäs se koti oikeastaan meikäläisellä onkaan. Hehe.

Enitenhän saunamakarin lattialla on pyyhkeitä, kun innokkaat uimarit ja saunojat, pääasiassa lapset, sinne niitä jättävät. Mutta pyyhemyttyjen kaveriksi löysin sinne maton ihan kuulkaan omasta varastosta. Vanha matto, joka vuosikausia on odotellut kassissa pesulakäyntiä ja pääsi kuin pääsikin pesuun Mustikkalan saunaan ja kuistille ja kuivumaan saunan jälkilämpöihin ja loppujen lopuksi lattialle käyttöön.

Kamarin isolla seinällä on toistaiseksi hyödynnetty vanhoja naulojen paikkoja (edelliset omistajat ovat todellakin käyttäneet ISOJA nauloja ja paljon) ja ruuveja seinällä ja taulut ja muut ovat vähän sinnepäin olevilla paikoilla ja vähän sekalaisesti muutenkin, mutta ei se haittaa. Sinne päätyy vielä jotain täydellisen ihania juttuja, kun tulee vastaan. Tykkään pikkuisesta peilistä ja sen ympärillä olevista omista minitaideteoksistani sekä rottinkisesta kaarihyllyköstä. Seinälamppu on kiva valonlähde. Pöydällä on ristikkolehtiä, keskeneräinen kudin ja vanha iltapäivälehti. Tietysti. Tuoli on sekin torista ostettu ikealainen, jolla talja lämmittämässä etätyöläisen pyllyä, kun saa tehdä töitä saunakamaritoimistostaan järvenrantamaisemissa.

Takaseinällä on vanhojen asukkaiden jättämä arkkusänky, jossa on roimasti säilytystilaa. Niinkin paljon, että muistin tätä kirjoittaessani, että siellähän taitaa olla heidän jättämä kumivene myöskin. Kannattaa se muistaa ottaa kesän aikana käyttöön. Sängyn päällä on tietysti patja ja mun vanha päiväpeitto.

Sellaiset saunakamariterveiset tällä kertaa! <3 Ihanaa kesäkuuta kaikille!

TIPURIDDARI TULPPAANEILLA

Mulla on tapana ostaa kivoja lankoja silloin, kun niitä tulee vastaan. Toisinaan kyselläänkin, että mistä lankani hankin ja ikinä en oikein osaa sanoa tarkkaan, koska mulla on luonnollisesti ihan hyvät varastot vuosien varrelta ja ostan tosiaan aina, kun vastaan jotain kivaa tulee.

Joskus syksyllä ostin hetken mielijohteesta keltaista pörröalpakkaa. En muista enää tarkalleen, oliko se Børstet Alpacaa vai jotain muuta (veikkaan, että oli!), mutta vastaavaa ainakin. Neuloin melkein valmiiksi lyhyen, leveän neuleen ja totesin, että helman kirjoneulekuvio ei ole ollenkaan hyvä. Myttäsin neuleen lankalaatikkoon odottelemaan parempia aikoja.

Muutama viikko sitten innostuin ajatuksesta, että neuloisin itselleni Riddarin ja muutama ajatus eteenpäin tuli idea, että käyttäisin siihen ne keltaiset langat! Hain pari lisäkerää muita värejä ja aloin hommiin. Syynä oikeastaan se, että olen ymmärtänyt islantilaisvillalankojen olevan vähissä kaikkialta nyt.

Päätin jo heti alkumetreillä, että pysyn ohjeen mukana pääpiirteittäin, mutta jos ei mene ihan justiinsa, niin älkööt sitten. Tätä neuletta ei kukaan tule arvioimaan. Se on mulla muutenkin käsitöitä tehdessä takaraivossa, että tämä ei ole käsityönopettajan arvostelemana missään vaiheessa. Siinä ajatuksessa kyllä harmittaa myös se, että en mä haluaisi ajatellakaan niin, että opettajat aina vain syynäisivät virheitä. Mieluummin niin, että saisi kivaa palautetta siitä, että on tehnyt jotain omannäköistä ja käyttänyt aikaansa niinkin tärkeään tekemiseen, kuin neulomiseen. Se on aina kympin arvoinen juttu se.

Tyttäreni kysyi neuleen loppuvaiheilla, kun olin useampaan kertaan purkanut ja neulonut uudelleen erinäisiä kohtia, että etkö sä äiti suunnittele ollenkaan? Hupsista, no en! En aina. On jotenkin vapauttavaa antaa mennä ja antaa itselleen myös luvan purkaa jos niikseen käy ja kokeilla jotain muuta. Aina musta ei todellakaan ole siihen, mutta tässä neuleessa kyllä.

Eli suunnitelmaa ei ollut. Pilvenreunakuvio eli piparireuna on kuvio, joka sykähdyttää mua edelleen. Siitä asti, kun se villasukkiini tuli, on se ollut mun tavaramerkkini ja sellaisena pysyy. Pylpyröitä eli mykylöitä halusin neuloa myös. Ja myönnettäköön, että lisäsin teille tuohon linkin niiden tekemiseen, mutta itse olen tehnyt ne omalla tavallani ilman ohjeen katsomista etukäteen tai koskaan. Melko samalta näyttää.

Pikkupilkut miehustassa ja hihoissa ovat aina ihana, söpö lisä. Kaarrokkeeseen keksin tehdä tulppaaneja, koska törmäsin ohjeeseen, jossa sellaiset olivat ja ne näyttivät upeilta. Mä olen aina rakastanut 80- ja 90-lukujen tyyliä ja oon niin onnessani, kun sitä kaikkea on koko ajan enemmän ja enemmän ympärillä freesissä 2020-luvun muodossa. Ehkäpä tää neulekin on jotain sellaista. Musta siinä on hienosti yhdistetty pohjoismaalaisia neuletyylejä, mun omaa muitaihaniamaisuutta ja menneitä vuosikymmeniä. Sekä ihanasti värejä, pintaneuletta ja kirjontaa.

Toivon, että pääsen seuraavaksi tekemään jollekin lapselleni neuletta. He eivöt luonnollisestikaan ole erityisen innostuneita, koska elämässä on aina itsestäänselvyytenä äidin lankakeriä kaikkialla. Tiedättehän! Suutarin lapset jne.

Tiputulppaririddarin leffa-, sarja- ja soittolistalla olivat: Serpent-sarja Netflixistä, Hehku – naisten aitoja fantasioita Suplasta, Iisan Amelia-albumi ja elokuvina ihan vaan klassikot Levottomat ja Cocktail.

ALONETOGETHERSWEATER YSTÄVÄLLE // PASTELLINEN HATTARANEULE

Viime keväänä innostuin minäkin neulomaan tanskalaisen neuledesignerin Laerke Baggerin #alonetogethersweater -neuleen. Voi sitä kevätpäivää, kun käytiin kuvaamassa se lentokentän lähellä, kun toivottiin näkevämme laskeutuva lentokone. Ei nähty, koska lentoliikenne oli sen verran vähänlaista tuolloin ja iso osa perheestä oli kevätretkellä pahalla tuulella. Tai ainakin niin moni, että muistan sieltä vain sen. Oi mitä muistoja!

Kesällä neuloin villapaidalle kaverin, kun käytin samaa tekniikkaa tehdessäni villatakin. Tekniikalla tarkoitan siis monta lankaa neulottavan yhtäaikaa. Sopii erinomaisesti jämälangoille, joita alkuperäisessä ideassakin oli tarkoitus käyttää (ja mö käytinkin tuolloin lankalaatikosta vaikka mitä, tyhjeni kivasti), kun maailma meni isoilta olin lockdowniin viime keväänä. 

Tykkään neuloa paksuilla langoilla ja tykkään värikkäistä neuleista, joten tässä yhdistyy todellakin monta mieluisaa juttua. Se, että saa mallailla itse seuraavan värin ja vähän hupsutella neuloessa, on aivan parasta ja mun neulemistyyliin sopivaa meininkiä.

Syksyllä tuli puhetta ystäväni Riikan kanssa, että hän haluaisi myös pastellisävyisen neuleen tuolla tekniikalla. Tiesin, etten ehkä itselleni enää kolmatta neulo ainakaan pastellisena, niin tarjosin itseäni neulojaksi Riikan neuleelle. Yleensä en kyllä mielelläni neulo muille, siitä tulee vain turhaa painetta neulomiselle. Omat tekeleensä kun saa aivan rauhassa upottaa neulekorin pohjalle, jos ei enää huvitakaan, mutta ei ystävän neuleelle voi tehdä niin. En koe nimittäin itseäni erityisen tekijäksi, olen ennemmin luoja. Tykkään ideioida ja tehdä jotain, mitä tahansa käsityöjuttua, vain yhden kappaleen, en sarjatuotantona monta samanlaista. Kyllästyn ja en saa tekemisestä sitä iloa, jonka voimin elän käsitöille. No, nyt kuitenkin kävi niin, että lupasin neuloa ja tietysti Riikka on sen verran läheinen ihminen, että mitään deadlinea tälle ei tarvinnut laittaa, valmistuu kun valmistuu. Olin supersuper innoissaan!

Marraskuussa ajeltiin lankakauppaan ja Riikka valitsi langat. Se ei ollutkaan mikään nopea kauppareissu, kun hän mietti valintojaan. Loppujen lopuksi kassiin päätyi yhteensä 36 kerää erilaisia lankoja. Ja minä pääsin hommiin. Langat olivat sen verran ihania, pehmoisia, luonnonkuituja ja aivan hattaraisia, että neulominen oli todella mukavaa…. Kunnes se alkoi olla jo aika painava, kun etu ja takakappaleet oli tehty, olkasaumat puolittain ommeltu kiinni ja pääsin neulomaan hihoja. Mun ranne kipeytyi ja oli pidettävä taukoa. Neuletöissä mulle ainakin tauot ovat vähän pahoja, koska unohtaa sen hyvän flown ja mahdolliset silmukkamäärät tai muut erikoisjutut, joita pitää muistaa (puikkojen koot jne, jos on vähän säädellyt omiaan). 

Parin kuukauden tauon jälkeen homma jatkui ja neuloin hihat valmiiksi ja kasasin saumat. Asettelin neuleen sängylle ihailtavaksi ja tajusin, että ei ei ei! Paita siis neulottiin niin, että ensin taka- ja etukappaleet, sitten ne olalta virkaten yhteen, jonka jälkeen napataan reunasta silmukat puikoille ja neulotaan hiha kohti sormia. Tässä vaiheessa oli käynyt niin, että olin napsinut silmukat vähän liian tiheästi verrattuna siihen, miten muhkea itse työn jälki oli. Eli leveä hiha oli vain kapeasti kiinni miehustassa. Tylsää, koska se tiesi purkuhommia. Eipä siis muuta kuin napsimaan hiha irti, leikkasin ihan silmukat pois (hihan ylimmät) ja auki ja päättelin uudelleen ja kiinnitin paikoilleen. Purkuhommat ja epäonnistumiset ovat vastenmielisiä, mutta kun ne tekee, on lopputulos aina paljon parempi ja fiilis kuin voittajalla! Niin kävi tälläkin kertaa. Hihansuun resorit ja pääntien resori onnistuivat sensijaan musta hyvin heti ekalla kerralla, varsinkin pääntie tosi ihanasti. 

Riikka mallaili mun neuletta ennen kuin aloitin ja katsottiin, mitä muutoksia hän omaansa haluaa. En halunnut näyttää hänelle mitään välivaihetta neuloessani, vaan antaa sitten vain valmiin neuleen, kun aika on. Tärkein ero mun omaan neuleeseen oli, että hihojen on oltava pidemmät. No, sitä ne ainakin ovat. Ehkä olisi riittänyt pari senttia lyhemmätkin, mutta puretaan sitten jos tarvii ja. Silleenhän mä oon kiva tilausneuloja, että fiksaan kyllä jos tarvii. 

Oli oikeastaan onni, että sairastuin koronaan, sillä se mahdollisti sen, että sain rauhassa tuntikausia lepäilyn lomassa päätellä lankoja. Sillä niitä riittää neuleessa, jossa lanka vaihtuu tiheään, joka rivillä ainakin kerran. Kiirehän mulla ei kuitenkaan ollut, vaikka saaja oli kyllä varmasti malttamaton. Höyrytin neuletta vielä kuumallä ennen luovutusta, ettei siihen jäisi mitään basilleja ja öttimönkiäisiä tästä taudista. Ja voi kuulkaa, kyllä mua jännitti, kun jätin neuleen oven taakse kassiin odottamaan noutajaansa. 

Neuleesta tuli mun mielestä aivan tajuttoman kaunis, seesteisen pastellinen ja ihana. Se, että siinä on todella paljon erilaisia, laadukkaita lankoja lähestulkoon vimpan päälle mietittynä kokonaisuutena tekee kokonaisuudesta kertakaikkisen hienon neuleen. Se on mielettömän upea ja kuvastaa kaikessa lällyydessään ja hailakassa, pehmeän utuisessa värityksessään täydellisesti maailman ihaninta Riikkaa.

Riikan eka viesti oli, kun hän oli kassin hakenut ja sen sisällön purkanut, että: ”Ou mai gaad tuli suusta kun otin tuon tuolta kassista. Ihan älyttömän ihana” + paljon emojeja. <3

Upeat kuvat Riikasta otti ystäväni Maiju.


21 PÄIVÄÄ KOTONA // MEIDÄN PERHEEN KORONATARINA

Kolme viikkoa sitten saimme kaksi puhelinsoittoa, että olemme altistuneet koronavirukselle. Tämä on meidän ja minun kertomukseni tuosta hetkestä tähän päivään. Tässä tarinassa kerron teille päivät niin, että tuo on päivä 1.

Puhelu ja altistuminen ei sinänsä yllättänyt, olemmehan pääkaupunkiseudulla, jossa tartuntoja on tullut viime aikoina paljon ja karanteeneja pölähteli ihmisillä Facebookin ja Instagramin mukaan vähän väliä. Päätin, että jäämme tietysti heti lapsen kanssa kotiin ja pidämme omaehtoista karanteenia ainakin siihen asti, kun saadaan virallinen tieto ja virallinen karanteeni ja infoa siitä kuinka iso tai kattava altistuminen on ollut ja käymme testissä. Kotona oli valmiiksi myös jo yläkoululainen etäkouluilemassa. Kolmisin kotona siis, kun kolmosluokkalainen vielä kävi koulua.

Parin päivän päästä kolmosluokkalainen valitteli kipeää kurkkua, joten hän jäi koulusta kotiin. Kolme päivää kotona oltuamme saatiin koko perheen koronatestauksen jälkeen tulos, että perheemme nuorimmaisella on positiivinen, meillä muilla oli negatiiviset tulokset (päivä 4). Se tarkoitti siis sitä, että nyt koko loppu perhe on karanteenissa 14 päivää ja koronapotilas 10 päivää eristyksessä. Saimme todella hyvää palvelua lääkäriltä, epidemiologeilta ja tartunnanjäljittäjiltä. Puhelut olivat pitkiä ja niissä käytiin läpi tärkeitä asioita ja kaiken sai kysyä mikä kysytytti. Oli ihania ihmisiä siellä puhelimen toisessa päässä. Tuli olo, että meistä välitetään.

Me ei onneksi oltu sen maanantain jälkeen tavattu juurikaan muita ihmisiä Mikiä lukuunottamatta, joten meillä ei ollut paljon jäljitettävää, että keneen oltaisiin voitu tauti tartuttaa. Miki jäi tietysti samantien hänkin karanteeniin.

Se olikin iso ja merkittävä asia koko taudissa, että mitä jos tartuttaa taudin jollekin muulle. Varsinkin alkuvaiheessa mua eniten huoletti se. Olin paljon huolettomampi sen ajatuksen suhteen, että mitä jos sairastun itse. Ollaan kuitenkin perusterve perhe, mitään muuta lääkitystä meillä ei ole kellään kuin minulla vuosikymmeniä ollut kilpirauhassairaus.

Ohjeet karanteeniin ovat varmasti pääpiireittäin kaikkialla Suomessa samankaltaiset ja me toimittiin niiden ohjeiden mukaan, jotka me saatiin. Ulkoilua suosittiin välttämään, koiran (jota onneksi ei ole) saisi ulkoiluttaa ja roskat viedä, mutta muuten ei ulkoiluakaan. Tiedän, että tässä on poikkeuksia paikkakuntien suhteen ja voi olla, että tässä vaikuttaa se, että asutaan aika tiheään asutulla seudulla ja ihmisiä on ympärillä koko ajan, tai että meillä oli tosiaan kotona jo se koronapotilas, kun päädyttiin oikein rytinällä karanteeniin me muu perhe. Musta tuntui kuitenkin hyvältä, että ei mennä minnekään. Oltiin heti alusta alkaen ihan vain kotona paria pientä ulkoilua lukuunottamatta, koska altistuminen oli kuitenkin ollut selkeä ja nuorimmaiseni toisessa perheessäkin oli todettu positiivinen tulos. Oltiin siis mielestämme uhka muille vaikkapa rappukäytävässä, talon ovia tai portteja avatessa ja onhan se nyt superankeeta koko ajan huudella kuusvuotiaalle ulkona, että älä mene lähemmäs kaveria, jos tulee vaikka sattumalta vastaan tai jotain muuta vastaavaa. 

Sunnuntaina, joka oli päivä 6, menimme loppuperhe jälleen testiin, josta pölähti kolme negatiivista tulosta. Tällä ei siis ollut vaikutusta mihinkään, meidän kolmen karanteenit jatkuivat ja nuorimmaisella eristys.

Juhlimme esikoiseni 14-vuotissynttäreitä niillä varusteilla ja herkuilla joita meillä oli. Koko tämän ihmeellisen ajan meistä pidettiin kyllä valtavan hyvä huoli ystävien, tuttujen ja naapureiden ja myös mun yhteistyökumppaneiden puolelta. Saatiin varmasti joka päivä joku käymään kaupassa tai postissa, useimmiten kysymättäkin. Kertaakaan ei oltu nälissämme, ei todellakaan. Saatiin aivan ihania yllätyksiä piristämään päiviämme. Meille tilattiin yllärinä pizzat, saatiin askartelujuttuja, käsittämättömän monta tulppaanikimppua kauppaostosten mukana (ainakin kymmenen!!), itsetehtyä tuoretta smoothieta, paljon karkkia ja pääsiäisherkkuja ja lämmintä kotiruokaa! Melkein hävettää, etten edes muista kaikkea… 

…mutta se johtuu myös siitä, että päivänä 10 menimme me negan saaneet jälleen testattaviksi ja 11. päivän aamuna minä ja keksimmäiseni saimme positiiviset tulokset. Tätä osattiin odotella, sillä mulla oli alkanut pari päivää aiemmin mystinen alaselkäkipu, väsymys ja kurkussa oli tuntunut oudosti kipeältä. Samoin kolmosluokkalainen yski, niisti ja valitteli kurkkuaan. Tähän saakka olin jaksanut touhuta, laittaa kaksi kertaa päivässä lapsille ruuan, tsempata etäkoulussa, keksiä tekemistä eskarilaisen kanssa ja elellä miten karanteenissa kolmen lapsen kanssa elellään. Ihan kauheasti ei paukkuja riittänyt omiin hommiin. Olin jo melko väsynyt, kaipasin aikuisseuraa ja tukea. Kahden kodin lasten vanhemmat tietänevät, että sitä elelee itsekin sen lasten rytmin mukaan ja ainakin minä olen jo kaikkeni antanut ihan tavallisessakin arjessa perhe-eloon siitä vaiheessa, kun lasten vaihtopäivä toiseen kotiin koittaa. Nyt sitä ei tietenkään tullut, koska lapset olisivat kotia vaihtaessa altistaneet lisää ihmisiä, vähintäänkin sen toisen perheen, joten kodinvaihtoa ei missään nimessä suositeltu. Nuorimmainenkin sovittiin jäämään minun luokseni, vaikka periaatteessa olisi voinut vaihtaa kotia, koska toisessa kodissakin sairastettiin, mutta meillä oli sisarukset, joista seuraa. 

Yritin keksiä itsellenikin joka päivälle jotain stressaamatonta kivaa tekemistä, että varmasti jaksan edes jollain tasolla hyvillä mielin. Maalasin, neuloin ja järjestelin. Tämä on musta tosi tärkeä juttu, koska jos jatkuvasti vain stressaa sekä sairastumista, että töitä, niin kyllähän keho siihen reagoi ja ei ainakaan mitenkään lempeällä tavalla, vaan pistämällä vastahankaan varmasti. Tämän olen oppinut jo vuosia sitten, että mitä hankalampi vaihe elämässä, sitä enemmän keskityn hyvään ja kivaan. Siitä hankaluudestakin varmasti selvitään, mutta turha sitä soppaa on enempi sekoittaa lisästressillä. 

No, elettiin perjantaita, päivä numero 11 kotosalla ja kolme koronatyyppiä saman katon alla. Me ollaan aika kotikissaperhe ja saatetaan ihan hyvin valita tavallisesti ja terveenäkin päivä, ihan aurinkoinen päiväkin niin, että ollaan vain kotona. Me tykätään olla kotona. Viihdytään myös toistemme seurassa (olispa niin aina!), joten elettiin ihanassa pienessä nelihenkisessä kuplassa. Peli- tai ruutuaikaa en kyllä kauheasti rajoittanut, tuntui itseasiassa tosi kivalta, että isommat lapset pystyivät kotona ollessaankin olemaan yhteydessä kavereihinsa ja pelaamaan yhdessä. 

Lauantaina, päivä 12, mun oloni alkoi heikentyä. Lihassärky kasvoi, väsytti, päähän sattui, oli selkeästi kipeä olo. Keskimmäiseni, positiivisen tuloksen saanut porskutti menemään kuin ei mitään. Vain vähän flunssaoireita. Mua alkoi vähän pelottaa, ei niinkään se, että joutuisin sairaalaan jos oireet menisivät tosi pahoiksi, vaan se, että miten jaksan ja selviän puolikuntoisena äitihommista. Joku saattaa miettiä, että eivätkös ne mun lapseni ole jo aika isoja ja pärjää ilman äidin jatkuvaa hyysäämistä (mitä en kyllä tee). No kyllä, lapseni ovat jo 6-, 9- ja 14-vuotiaat, mutta silti he ovat vielä lapsia eikä heidän tehtävä ole huolehtia minusta tai ruokahuollosta ja kaikista muista hommista. 14-vuotiaalla oli joka arkipäivä koulua noin 8-15 tietokoneen äärellä, sille oli annettava täysi rauha ja tietty myös vapaa-aikaa ihan vain oleiluun. Kolmosluokkalainenkin kävi tuon viikon etäkoulua, kun onnekseen rinnakkaisluokka oli karanteenissa ja teams-koulunkäynti mahdollista heidän kanssaan. 

Tässä vaiheessa myös päivät olivat jo muuttuneet kaikki toistensa kaltaisiksi, ei enää tuntunut miltään viikonpäivältä. En jaksanut enää edes katsella ikkunasta ulos. Tiesin, että kevät siellä etenee ilman meitäkin. Tuntui sydäntä raastavalta olla vain kotona, jos sitä oikein alkoi miettimään. Tykkään seurata lumen sulamista ja vihreäiden asioiden nousemista ja sitä, kun saa vähentää vaatteet talvitakista keväisempiin.

Sunnuntaina (päivä 13) olin jo todella kipeä, en jaksanut enää aamulla nousta sängystä kuin hetkeksi tekemään pakolliset jutut ja palasin peiton alle. Oli ihanaa, kun aina vuorotellen joku lapsista hyppelehti kainalooni ja kertomaan jotain kivaa ja tavallista. Myös negatiivisen tuloksen saanut esikoiseni oli meidän muiden seurassa kuin aina, ei vältelty häntä tai eristetty omaan kopperoonsa ettei sairastuisi. Siitäkin huolimatta, että mulla oli tosi huono olo, olin jo hieman haikea siitä, että seuraavana päivänä nuorimmaisen eristys loppuisi ja hän menisi isälleen. Ihmeellisiä ajatuksia nekin, että vaikka on kovin kipeä, eikä jaksa mitään, mutta silti haluaisi että pieni kylkimyyräislapsonen pysyisi siinä vierellä pomppimassa ja hyppelehtimässä. 

Alkoi kolmas viikko, nuorin vaihtoi kotia, minun oloni oli huono, isommat lapset ihan ok. Sovin epidemiologin kanssa, että meille tulisi keskiviikkona testaajat kotiin, jotta saadaan jälleen teini testattua. Päivät kuluivat, minä nukuin, torkuin, köllöttelin, vähän neuloin hyvinä hetkinä, aloitimme Lost-maratonin teinin kanssa, valvoin yömyöhään päänsäryissäni ja nukuin huonosti. Olin aika tokkurassa enkä muista juurikaan teinkö mitään muuta. Sairastin ja yritin pitää perhettä pystyssä ja ruokittua. Itku purskahti, kun heräsin keittiöstä kuuluvaan kolinaan kun teini siellä siivoili. 

Keskiviikkona (päivä 16) koronatestaajat tulivat kotiimme. Se oli absurdi hetki, kun valkoisiin pukeutuneet tyypit tulivat sekasotkuiseen kotiimme. Ärsytti itseäni se pieni häpeäntunne sotkusta, mutta helveissöni mitä siitä, mehän sairastetaan! Jos olis pari vuotta sitten kerrottu tulevasta niin en olis ehkä uskonut, että tuollainenkin kohtaus tullaan elämään. Mutta ei voi kuin olla hyvillään palvelusta, että tullaan kotiin testaamaan. 

Torstaina (päivä 17) kilahti taas puhelimeen negatiivinen tulos. Melkoista teflonia on tuo teinityyppi, hän kuitenkin joka päivä köllötteli hänkin minun kainalossani. 

Mulla oli ainakin viisi päivää jää-tä-vän kovaa pääkipua. Tuli pääsiäinen, joka ei tuntunut pääsiäiseltä. Muut oireeni alkoivat hiipua, mikä oli tietysti ihanaa ja mukavaa, mutta siinä kun pää selkenee, tajuaa myös että edessä on ne kaikki tekemättömät jutut jotka ovat jääneet lähes kolmen viikon ajalta tekemättä. Ah-dis-ta-vaa. Päätin kuitenkin, että pääsiäisenä en niitä tee, olipa oloni mikä tahansa. Haluan parannella itseni rauhassa kuntoon, enkä lähteä revittelemään ja parantua sitten sen takia hitaammin.

Huomaan, että kehoni oli edelleen herkillä ja samoin mieli. Koti on keittiötä lukuunottamatta (lastenhuone on heidän kontollaan) aikomoinen kaaos, sillä olin sopivasti juuri ennen tätä koronashowta aloittaanut järjestyksen vaihdon eli irrottanut seinästä Stringin työpisteeni, taulut seiniltä ja kaikki kamat ovat läjissä ympäri huonetta. Siihen päälle vielä kaikki se eletyn koronaelämän kaaos, niin huhhuh. Melkein silmä jo tottui siihen, mutta onneksi ei. Mitään en jaksanut tehdä siivotakseni tai järjestelläkseni kotia noina kipeinä päivinä.

Eilen oli on 4.4. Kymmenen vuoden takaa se oli keskimmäiseni laskettuaikapäivä, mutta vuonna 2021 tämä päivä, jolloin mun eristys loppuu. Teinin karateeni jatkuu vielä 8.4. saakka, mutta muuten on jo melkein normaalia elämää täällä meillä. Keskimmäinen lähti tänään isälleen ja nuorin on isänsä luona koko tämän viikon. Mun oloni on terveehkö, vähän yskää, lihaksissa tuntuu välillä (voi kyllä johtua valtaisasta makoilun määrästäkin tässä vaiheessa) ja makuaisti vajaa ja hajuaistia ei ollenkaan. Olen siis vapaa eristyksestä, jos koronaoireita ei ole ollut kahteen päivään. Sanoisin, että tänään vielä olen kotona ja huomenna jos on aivan hyvä olo, niin menen ulos ja lopetan eristykseni. Haluan, että mulla on mukava olo mennä ulos, etten varmasti tartuta ketään. En halua tätä tautia yhtään kellekkään. 

Onneksi ei tullut mitään pahoja oireita, että olisin (tai kukaan muukaan) joutunut sairalaan. Onneksi ei tartutettu Mikiä eikä ketään muutakaan. Onneksi on valtavasti ihania ihmisiä ympärillä ja voi vitsit miten te mun seuraajanikin olette myötäeläneet. Mulle on ollut myös tosi tärkeä saada jakaa koronapäivityksiä Instassa. En ole yhtään hävennyt sitä, että saatiin tää tauti. Ei voitu sille mitään. Tartunta tuli eskarista, jossa nyt on käytävä ja oltava ja pienten lasten kohdalla ei voi olla maskeissa ja vaatia samanlaista turvavälielämää kuin mitä aikuisten kohdalla voi. Olen saanut paljon viestejä ihmisiltä, joita on korona pelottanut kauheasti, mutta olen hälventänyt pelkoa. Tuntuu hyvältä, että olen voinut niin osaltani vaikuttaa. Sanonkin, ettei tätä tarvitse pelätä, mutta ei myöskään tietentahtoen hölmöillä niin että saa tartunnan tai tartuttaa muita. Olen myös ollut tosi surullinen niiden ihmisten puolesta, jotka ovat aivan yksin tällaisessa sairastamisen hetkessä tai ihan muutenkin. On ollut aikaa miettiä kaikenlaista, vaikka toisaalta ei ole jaksanut miettiä yhtään mitään. Koen, että tämä sairastaminen oli yksi sellainen kokemus, jonka ymmärtää vain toinen saman kokenut. Onneksi se on kuitenkin takanapäin suurimmaksi osaksi, luulen. Päivä 21 tänään. 

Laitoin Instaan kysymysboksin, jossa sai kysyä tähän liittyviä kysymyksiä. Moneen varmasti tuli jo vastaus, mutta tässä vielä muutama. 

Kävitkö joka päivä suihkussa? En todellakaan. En jaksanut olla ylhäällä pahimpina päivinä ollenkaan. En käy kyllä muutenkaan joka päivä, mutta nyt vielä harvemmin.

Mikä on ollut kaikkein raskainta? Kyllä se kaiken handlaaminen, muistaminen ja perheen pitäminen pystyssä. Sen päälle valtava ikävä Mikiä. Tällaisessa tilanteessa erillissuhteessa (ei mun oma termi, täällä juttu meidän parisuhteesta ja tuosta termistä) eläminen ei ole kyllä yhtään mukavaa ja tuntuu jopa epäreilulle. Tietysti se, että pysytään omissa kodeissamme on tärkeää ja ettei sairastuta toista tahallaan ja koska mukana on myös ihmisiä ns. jatkoyhteyksien päässä (Mikin lapset, heidän äitinsä jne.), mutta on silti karua, että tässä tilanteessa on sakon ja oliko jopa että 3kk:n vankeuden uhalla kiellettyä tavata toista tai edes nähdä etäisyyden päästä. Ollaan kuitenkin pariskunta, perhe ja rakastavaiset. 

Miksette voineet ulkoilla vai johtuiko se vaan olosta? Tarkempia ohjeistuksia ja suosituksia kannattaa lukea virallisilta sivuilta (esim. thl.fi), mutta karanteenissakaan ei suositella ihmisten kohtaamista ja eristyksessä tosiaan se on kielletty. Toki asia olisi eri jos asuttaisiin maalla ja kaukana muista, mutta me asutaan kerrostalossa ylimmässä kerroksessa hissittömässä talossa, jonka rappuihin tullaan sisäpihan kautta ja vielä alueella, jossa on paljon ihmisiä. En olisi kokenut ollenkaan hyväksi mennä ulos. Me kyllä pärjättiin kotona sisälläkin, enemmän ajattelin muita ihmisiä ja sitä, että ettemme tartuttaisi ketään. Olis ollut kauheaa ottaa kaiken päälle vielä huoli ja huono omatunto.

Oltiinko teihin säännöllisesti yhteydessä ja kyseltiin voinnista/annettiin ohjeita? Jokaisen altistumisen ja tartunnan kautta saatiin vähintään kolme puhelua, eli koin, että huolta kyllä pidettiin, vaikkakin vain alkuvaiheessa. Jääkaapin ovessa on edelleen lappu, jossa monta puhelinnumeroa, joihin soittaa jos jotain kysyttävää olisi. 

Missä vaiheessa oli henkisesti rankinta? Varmasti silloin kun oli kaikkein kipeimmät päivät loppumaisillaan ja voimat siksi ihan poissa. Tuli olo, ettei enää jaksa tätä. Että haluaisin vaikka vain nukkua yksin enkä huolehtia kenestäkään. Olin väsynyt sairastamaan, väsynyt huolehtimaan, väsynyt ajattelemaan yhtään mitään. 

Mikä oli pahin oire? Oliko siulla pahimmat oireet? Juu, mulla oli pahimmat oireet, lasten oireet olivat onneksi hyvin vähäisiä ja lieviä. Mulla oli oikeastaan kaikenlaista muuta muttei kuumetta. Kuume mulle ei nouse yleensä muutenkaan kovin helposti. Päänsärky oli ehdottomasti lamaannuttavin oire. 

Miten keksitte tekemistä? No varsinaisesti tässä tilanteessa ei ollut puute tekemisestä. Satuttiin saamaan ihana joululahja/synttäri/ystävänpäivä/pääsiäisylläri just ennen sairastumista ja sain lahjaksi palapelin. Olin innoissani, että pääsen tekemään sitä karanteenissa, mutta joo ei, en ole ehtinyt palapelihommiin. Toki lapset olisivat varmasti voineet tehdä paljon muutakin kuin pelailla laitteilla, tehdä hamahelmijuttuja ja askarrella. Ostin uuden pelin Nintendo Switchille ja tilasin yhden lautapelin, ne oli tietty myös kivat lisät lapsille myös.

Oliko mitään ”hyviä” puolia? No kyllä mä sanoisin, että katselen maailmaa tämän koettelemuksen jälkeen taas eri silmin. Ja se oli oikeasti tosi mukavaa, että me oltiin nelisin ja meillä oli tosi mukavaa ja ihanaa yhdessä ainakin hetkittäin. Intensiivinen kotieloaika, jollaista on harvemmin (onneksi).

Pelottiko sua olon huononeminen ja koronan arvaamattomuus? Vain vähän, mutta välillä kyllä. Illalla en miettinyt kauheasti aamua tai seuraavaa päivää vaan elin hyvin päivä kerrallaan. 

MIiä lapset pelkäsivät, puhuitteko pelosta? Puhuttiin, mutta ei heitä pelottanut, aika smootheja tyyppejä ovat. Enkä minä ehkä ihmisenä kauhukuvien piirtelijä.

Miten alkoi oireet alkoivat ja miten pian aina seuraavan oireet alkoivat? No meillä tosiaan oli aika oireetonta, ei oltais varmasti alunperinkään menty testiin vielä niin aikaisessa vaiheessa, jos ei oltais tiedetty altistumisesta ja jouduttu karanteeniin. Se tuntuu myös hurjalta, koska silloin oltaisiin varmasti ehditty tartuttaa muita.

Tiedättekö mitä veriryhmää olette, uskotteko että sillä oli vaikutus? En tiedä, enkä ole kuullutkaan tällaisesta että sillä voisi olla merkitystä. 

Lista elokuvista ja sarjoista, joita katsoitte. Tässä tulee, nämä ainakin. Leffat: Hei kuka puhuu, Kolme miestä ja baby, Kolme miestä ja pikkuneiti, Kulti kutistin kakarat, Forrest Gump, Pieces of a woman, Bohemian Rhapsody. Sarjat: Lostin ensimmäinen tuotantokausi, Makkari-sarjasta pari jaksoa, samoin Kioski-sarjasta, Kaikki synnit, Superstore, Allen v Farrow -dokkarisarja. 

Ja viimeinen kysymys: Tuntuuko epikseltä kaiken tämän varomisen jälkeen? Ei, kuten sanoin, tälle ei olis voinut mitään. Toki mahdollisesti turvallisinta olisi, jos kotoa ei poistuisi mihinkään, mutta eihän silleen voi elää tai minä en ainakaan halua. Jokainen valinta, kun lähtee tai menee jonnekin tai tapaa jonkun on mahdollisuus saada tartunta, mutta jos niin käy, niin sitten käy. Uskon parempaan tulevaan, tästä kyllä selvitään ja sen haluaisin välittää muillekin, että ei tarvitse pelätä eikä hävetä.

Kiva, jos jaksoit lukeä tänne asti. En jaksa enää kauheasti tästä puhua ja pohtiä päivämääriä, oireita tai yhtään mitään muutakaan. Jospa tämä olisi meidän osaltamme ainakin just nyt tässä. Odotan, että saan pukea nätit vaatteet päälleni, lähteä mökille, mennä metsään. Odotan, että voin halata Mikiä, suudella ja nukahtaa hänen kainaloonsa. Sitä, että ollaan ihan tavallisesti kotona koko perhe, nauretaan, kinastellaan, lähdetään ulos ja ollaan yhdessä vapaita tekemään mitä halutaan. Ja ehkä sitä, että syödessä taas maistaa ja haistaa. Heippa koronalle ja vähänkö jännää, kun meen ulos niin siellä ei tosiaan vissiin oo sitä lunta vaan ihan oikea KEVÄT! Moikku!

LASTENHUONEEN MUUTOS OSA 1 // TEININ PUOLIKAS

Nyt pääsette kokemaan jotain ainutkertaista, epätavallista ja aika ihanaakin, mitä ei välttämättä ihan joka päivä tapahdu. Pääsette nimittäin tutustumaan ihka-aidon, pian 14-vuotiaan teinin huoneeseen. Eräs ystäväni totesi mulle kun kerroin, että ollaan oikein kunnolla rymsteerattu ja että teinillä on aivan ihana huone, että muista sitten ottaa siitä kuvia. Hänellä itsellään kun ei omasta teinihuoneestaan tai sen eri vaiheista ollut juuri kuvia. En muista itsekään onko mulla omista huoneistani ihan kovin paljon kuvamateriaalia. Toki se oli toista 90-luvulla, kun 24 kuvaan piti saada mahtumaan pitkä jakso elämästä valokuvina.

Lastenhuoneemme on ihan hyvän kokoinen. Sellainen, että jos se olisi pelkkä pariskunnan makuuhuone, jossa olisi leveä parisänky, siellä olisi ihan hyvin tyhjää tilaa ympärillä. Lastenhuoneenakin se on toiminut perheessämme oikein hyvin pian kahdeksan vuoden ajan. Ensin kahden alle kouluikäisen huoneena ja vuosien saatossa sinne on tullut kolmaskin asukki. Nyt huone on jaettu kahteen osaan: teinin puoleen ja poikien puolikkaaseen.

Jako toteutettiin korkealla neljän kaapin vaatekaappikokonaisuudella, jonka siirsimme huoneen takaseinältä keskelle huonetta. Korkeiden kaappien päällä oli aiemmin myös matalat yläkaapit, mutta ne jätimme tässä kokonaisuudessa pois, sillä halusin, että luonnonvaloa pääsee mahdollisimman paljon myös kaappien toiselle puolelle. Myös kaappien sokkelin levy jätettiin laittamatta, jotta lattian kautta heijastuva valokin pääsee toiselle puolelle. Kaappiratkaisu on erittäin mainio ja pääsette pimeämmälle, mutta aivan valoisalle poikien puolelle myöhemmin, sillä nyt otetaan tarkasteluun teinin auringossa kylpevä ikkunapuoli. Tervetuloa tutustumiskierrokselle!

Remppahommat alkoivat hiljalleen jo marraskuussa, kun möin pois vanhan kerrossängyn ja ostin torista teinille parvisängyn. Mökkihommat veivät samasta hetkestä lähtein kaikki viikonloput, joten kolmisen kuukautta meni lapsilla niin, että huone oli aivan sekamörskä, jossa kaikki lähinnä vain nukkuivat. Harvinaisen ja harmillisen pitkään välitila huoneessa kesti ja vihdoin viime viikonloppuna otin itseäni niskasta kiinni ja vietin aivan koko viikonlopun lastenhuoneessa!

Sänkynä teinillä toimii 80 senttinen parvi, jonka alle mahtuu mainiosti koulupöytä. Parvisänky oli vähän hutiostos, sillä kuulin heti kaupat tehtyäni ja sängyn kotiin raahattuani, että naapuri oli kysellyt tarviiko kukaan heiltä pois heitettävää sänkyä. Lisäksi sänky oli vähän huonommassa kunnossa kuin mitä ilmoitus antoi ymmärtää. Toimiva ja aivan siisti silti, mutta toriostokseksi vähän pettymys. Huono toriostos ei sen sijaan ollut koulupöytä, jossa on avattava peilipöytä. Osa teistä lukijoistakin saattaa muistaa nämä pöydät 80- ja 90-luvuilta, toisille taas, kuten minulle, pöytä on voinut olla ikuinen unelmapöytä. Muistan kuinka jollain kaverilla oli tuollainen ihanista ihanin peilipöytä, mutta itselläni vain pöytä, joka koostui irrallisesta pöytä levystä kaapin ja laatikoston päällä ja jos pienestä asti lähinnä minä olin se joka osasi nojata pöytään juuri oikealla tavalla niin, ettei pöytälevy luistahtanut pois paikoiltaan. Tulipahan nyt vaan mieleen, että miksiköhän sitä ei muka voinut kiinnittää paikoilleen? Tämän kaunokaisen sen sijaan bongasin senkin tori.fistä joskus joulun alla. Pöytä kannettiin samantien taloyhtiön askarteluhuoneeseen ja pääsin sen kimppuun. Päätin nimittäin, että maalaan pöydän hauskalla tavalla pastellisiin sateenkaaren sävyihin ja yllätän pöydällä tyttäreni jouluna, annan pöydän lahjaksi.

Hioin pöydän vanhan, kellastuneen maalipinnan rikki ja piirsin kuviot. Maalasin kuviot väri kerrallaan ihan pensselillä vain ja lopuksi fiksasin rajakohdat. Jouluksi otin Instax-kameralla pöydästä parit kuvat ja paketoin ne joululahjaksi. Tytär oli ehkä hitusen pettynyt lahjan saadessaan, koska ei kokenut, että tarvitsisi uuden pöydän, mutta kun näki pöydän kotona joulun jälkeen paikoillaan (oltiin tietysti tuotu se oikealle paikalleen odottamaan!) ja varsinkin hetken sitä jo käytettyään, olen saanut vuolaita ja valtaisia kiitoksia siitä, että pöytä on ihana ja upea!

Parven alla on pöydän lisäksi seinään kiinnitetty Ikeasta joskus hankittu pöytähylly, jonka nyt kiinnitimme seinään. Tyttäreni rakastaa kaikkea pientä, söpöä tilpehööriä. Hän keräilee erilaisia asioita kuten eläinten luita, sammakko- ja kärpässieni-aiheisia koriste-esineitä ja pehmoleluja. Hän pitää myös viherkasveista ja siitä, että asiat on laitettu esille ihan omalla stailillaan. Huoneen valkoisilla seinillä ja parven alla on paljon kaikenlaista ja hyvinkin omaperäistä ja tärkeää yksityiskohtaa. Voisin katsella kaikkea tuota tuntikausia. Noita valtavia korvakorukokoelmia, joista suurimman osan tytär on tehnyt itse! Korvisten säilytyspaikka on mun joskus aikoinaan jostain ostama aida-kankainen valmis rimakehyksellinen ristopistotyöpohja, jossa on tummalla maalattu maailman kartta. Se on vain käännetty väärinpäin, niin että kartta on peilikuvana eikä niin vahvasti esillä. Kankaaseen saa tosi helposti sujautettua korvakorut roikkumaan. Nerokas idea, eikä todellakaan omani, vaan tyttären.

Korvakorujen alapuolella eli pöydän oikealla puolella on ns. kaverituoli, joka toimii samalla myös sulkapallokassin säilytyspaikkana. On tärkeää, että pienessä kodissa on jokaisella tavaralla oma paikkansa ja tämäkin paikka ja tavara on mietitty tarkkaan. Tuoli on kreisi sammakkotuoli, jonka tytär on nikkaroinut yhdessä pappansa kanssa kesälomalla. Tärkeä tuoli.

Minäkin pääsin rempan keskellä vähän nikkaroimaan! Idea hioutui hiljalleen. Huoneessa oli aiemmin mustaksi maalattu seinä, joka sai remontin myötä uuden värin. En ollut miettinyt värivalintaa etukäteen juurikaan ja valinta olikin hauskalla tavalla teinin valitsema. Hänellä oli nimittäin juuri tuolla mustalla seinällä värilastuista tehty sateenkaarimainen mini-installaatio. Se oli jäänyt seinälle, kun muut taulut ja hyllyt oli maalausta varten irroitettu. Katselin värejä ja tiesin, että tuossahan se on, seinästä tulee syreenin sävyinen, ihana liila!

Seinää maalatessani keksin, että minähän tekaisen syreeniseinälle pari hyllyä. Enkä mitä tahansa hyllyjä, vaan jotain hauskan mallisia. Kipaisin jälleen askarteluhuoneeseen (kyllä, meillä on sellainen taloyhtiön puolesta!) ja sahasin oikeastaan just sen malliset ja kokoiset osaset kuin mitä mulla oli liimapuulevyä ja vaneria jäljellä. Kannattimet nappasin rautakaupasta maalinhakureissulla. Halusin syreeniseinön hyllyjen sulautuvan seinään kauniisti, joten ne maalattiin tietysti samalla sävyllä. Nyt hyllyillä hengaa mm. Lars-niminen sammakko kainalossaan rönsylilja ja kokoelma japanilaisia limupulloja.

Samalla rykäyksellä tein yhden hyllyn myös vaaleansinisenä ja se kiinnitettiin hauskasti ikkunan viereen niin, että hyllyn yksi kulma eli kiepsaus tulee ikkunan puolelle. Niin hieno ja hauska yksityiskohta, että oikein hykerrytti, kun sitä tein ja kun hylly porattiin paikoilleen ja asettelin siihen kaktuksen ja viherkasvit ja mitäpä muutakaan kuin tölkit! Mikä siinä onkin, että teinien huoneista löytyy ja on vuosikymmeniä sittenkin löytynyt tölkkejä! Tosin omassa nuoruudessani ne hienoimmat tölkit piti tuoda ihan itsellä omilta ulkomaanmatkoilta, mutta nykyteinarit ostavat niitä hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Ikkunalaudalla on tällä hetkellä kirjatuen avulla pystyssä koulukirjat ja vihot, eivät niin seesteisesti, odottamassa seuraavien viikkojen etäkouluilua. Kirjoille on tarkoitus tehdä vielä pieni oma hyllynsä vaaleansinisen hyllyn lähettyville, mutta ensin mulla pitää käydä vanerikaupoilla. Sen jälkeen ikkunalauta rauhoittuu ja saa puolestani (ja toiveestani!) pysyä tyhjähkönä ja mä itse näkisin sen ihanana paikkana istuskella ja lukea kirjaa kesäillassa ikkuna vähän raollaan. Aurinko laskee vastapäisen talon taakse eli tämän ikkunan ääressä näkee meidän kodin komeimmat auringonlaskun vaaleanpunaiset pilvet ja väriloistot.

Syreeniseinällä on poikien puolelta teinin puolelle ulottuva hyllykokonaisuus. Hyllyssä on lastenhuoneen kirjasto. Siinä on sulassa sovussa kaikkien kolmen lapsen kirjat, on Tatut ja Patut, Maailman viimeiset tyypit, Ellat ja kaverit, Soturikissat, Manga-sarjakuvia ja Call me by your name kaikki samassa hyllyssä värijärjestyksessä kauniisti. Huone on ihanan selkeä, kun kirjat, joita meillä on paljon, ovat kaikki yhdessä paikassa. Se on inspiroinut minua ja eskarilaista jo näinä muutamana päivänä valtavan paljon.

Kirjahyllyn viereen seinään asennettiin Ikeasta hankittu simppeli seinänaulakko. Mun teini on siitäkin mahtava tyyppi, että hänen pukeutumistyylinsä on mahtava. Se on hauska, leikkisä, värikäs ja upea. Yksi tärkeä lähtökohta koko remppahommaan oli se, että hänen vaatteensa saadaan lähelle muita tavaroitaan (syy tosin oli myös se, etteivät ne leviäisi ympäriinsä) ja että hienoimmat vaatteet saataisiin myös esille jollain tavalla. Pieni naulakko oli siihen just hyvä, koska rekki ei huoneeseen mahtuisi. Samalla roikkuvat vaatteet tuovat pehmeyttä tilaan ja jollain tavalla myös oviaukkomaisen fiiliksen.

Syreeniseinän nurkassa on korkea lipasto, joka vetää sisäänsä loput teinin vaatteet ja muuta tavaraa. Lipasto on vanha ja olen ajatellut, että maalaisin sen, mutta nyt se näyttääkin aivan upealta puulattian ja raikkaan seinän seurana. Se saa jäädä tuollaiseksi. Lipaston vierellä on värikkääksi maalaamani lastentuoli, jonkä päällä on korkea traakkipuu vähän liian pienessä ruukussa. Lipaston päällä on odottamassa tauluja seinälle pääsyä ja söpöjä koriste-esineitä. Huone elelee teinin ja elämän mukana ja se on just hyvä. Sen ei tarvitse, eikä pidä eikä se voikaan olla koskaan valmis.

Siinä se oli! Kurkistus teinin huoneeseen. Olen valtavan iloinen ja kiitollinen, että sain tämän koosteen huoneesta tehdä. Sekä minä, että tyttäreni tykätään huoneesta tosi paljon. Minä tuskin siellä vietän paljoa aikaa, mutta tytölle se on tärkeä paikka, varsinkin näinä aikoina, mutta myös muuten. Ihanaa, että on tuollainen oma huoneehko.

Lopuksi vielä listaus huoneen tavaroista ja maalisävyt:

 • Koulupöytä peilillä 80-luvulta, tori.fi
 • Nupit, Søstrene Grene
 • Koulupöydän tuoli alakerran naapurilta
 • Sammakkotuoli on tyttären ja pappansa yhdessä tekemä
 • Parvisänky, tori.fi
 • Seinään kiinnitetty PÅHL pöytähylly, Ikea
 • TARVA lipasto, Ikea
 • Naulakko ja henkarit, Ikea
 • Lastentuoli saatu naapurista ja maalattu pastelliseksi
 • Matto itse kudottu
 • Seinän sävy Tikkurilan SYREENI, J426
 • Pilvihyllyn maalisävy CUMULUS, Y354