HELLUN PARVEKKEEN MUODONMUUTOS

Kaupallinen yhteistyö: Glowdia ja SBM Kipinä

Aivan parhaita sisustusohjelmia televisiossa ovat ne, joissa kulahtaneesta tilasta loihditaan upeaa ja raikasta. Olen tykännyt niistä ohjelmista aina. Sellaisia katsellessa usein miettii, että mitäköhän sisustussuunnittelija tekisi omaan kotiin, miten hän näkisi mun luona mitkäkin kohdat ja paikat ja näkisiköhän hän ne just mun lempijutut siellä. Ja monesti, kun loihditaan kulahtaneesta upeaa, sisältää suunnitelma ja toteutus jotain revittelyjä ja jotain selkeää isoa eroa vanhaan raikkaudessaan. Joskus, kun jollekulle tulee se tilanne, että haluaa käyttää sisustussuunnittelijaa omassa kodissaan ja toteuttaa jonkun haaveillun muutoksen, niin usein käy kuitenkin niin, että tuleekin ns. pupu pöksyyn ja sitä toivookin suunnittelijalta niitä turvallisia vaihtoehtoja. Alunperin haaveillun vaikkapa sateenkaarivärisen huoneen sijaan toivotaankin, että suunnittelija toteuttaisi jotain seesteistä ja sellaista johon ei heti kyllästy, kun kerran on ihan sisutussuunnittelijalta pyydetty apua. Mutta miksi muka sateenkaariseen toteutukseen kyllästyisi, jos siitä on haaveillut? Lähestulkoon aina ne tv-ohjelmien ihmisetkin tykkäävät lopputuloksesta, jollaista he eivät olisi osanneet kuvitellakaan, just vaikka sitä sateenkaariseinää!

Mulle avautui tilaisuus olla välikätenä aivan mahtavassa muutoskohteessa, joka toteutettiin yhteistyössä Glowdian kanssa. Nimittäin kohteena oli miesystäväni reilun kokoinen parveke. Eli tila, jossa myös minä vietän aikaani, mutta joka ei ole mun omassa kodissani. Mies oli tosi innoissaan projektista heti alusta alkaen. Mulle tämä oli kohteena sellainen, että toivoin sinne todellakin jotain erityishauskaa ja luotimme parvekkeen suunnittelijan käsiin innoissamme ja saatesanoin, että revitelläkin saa eikä pastellivärejä kavahdeta! Heh, no mun kohdalla nuo saatesanat kuulostavat kyllä siltä tavalliselta tai jopa ainoalta vaihtoehdolta, mutta miehen kohdalla ei. Hän asuu kahden tyttärensä kanssa, jotka tykkäävät pastellisävyistä, joten tämä ei siis aivan täysin tai juurikaan mennyt mun toiveiden mukaan, vaikka parvekkeesta tuli kyllä myös sellainen, josta itsekin tykkään.

Valitsimme paketeista Glowdian verkkosisustussuunnittelupaketeista tällä kertaa Glow:n. Se sisältää siis suunnitelman, jossa on lueteltuna pintamateriaalit, huonekalut, tekstiilit, valaisimet ja somistus ostoslistoineen. Suunnittelijaksi meille tähän projektiin valikoitui Kirsi Virrantalo.

Pääpiirteittäin toiveina oli saada parvekkeesta viihtyisä ja ihana. Se oli aiemmin kahden polkupyörän, oranssin valtavan säkkituolin ja satunnaisten kalusteiden ja tavaroiden sekä grillin ehkä enemmän säilömispaikka, kuin oleskelutila. Vanhaa, jo olemassa olevaa sai hyödyntää, mielelläänkin, mutta uusiakin kalusteita tätä projektia varten oli tarkoitus hankkia. Vanha grilli oli oikeastaan ainoa asia, joka vanhoista tavaroista piti säilyttää. Polkupyöriäkin oltiin säilytetty parvekkeella, joten niille toivottiin edelleen tilaa.

Mua jännitti lopullisen suunnitelman avaaminen, kun se Glowdiaan oli tulla tupsahtanut. En tiedä johtuiko se mun välikätisestä tilasta tässä projektissa, vai siitä, että tiesin, että mies tyttärineen toteuttaa parvekkeen samantien - toisin kuin itse lastenhuoneen, johon Glowdialta tuli kiva suunnitelma jo keväällä. Mutta sekin on edennyt, sillä kerrossänkyhän meillä jo vihdoin on. Pikkuhiljaa syksyllä sitten lisää.

Meille kävi vähän hupsusti niin, että miehellä alkoi tyttärineen yhteinen kesäloma, kun minä lähdin omille reissuilleni. En siis päässyt ollenkaan mukaan kaupoille heidän ja suunnitelman kanssa, vaikka minua mukaan toivottiinkin. Ja mitäkö se suunnitelma sitten sisälsi? No se oli ihan tosi kiva! Kirsi oli innoissaan siitä, että annettiin vapaus villeihinkin ehdotuksiin ja hän oli löytänyt jotenkin juuri ne oikeat jutut, joista sekä mies, että hänen tyttärensä tosi paljon tykkäsivät. Vähän me oiottiin suunnitelman ideoita, mutta tosi paljon toteutettiin ihan yksittäisiä tuotteita, jotka mies tyttärineen parin päivän aikana kaikki kävi hankkimassa. Ainoastaan valkoista taittopöytää pitää odotella muutaman viikon toimitusajalla ja sohvaa hankittaessa asiakaspalvelu sai pari äkäistä puhelua (minulta), kun palvelu ei meinannut pelata, mutta siinäkin oli onnellinen loppu (koska olin aika täpäkkänä). Yksi taittopöytä bongattiin kyllä tori.fi:stä, ja ajettiin tunti suuntaansa sitä hakemaankin, mutta se ei ollutkaan yhtään kuvauksen kaltainen, joten jätimme sen ostamatta ja päädyttiin pidemmän toimitusajan vaihtoehtoon (joka oli se mikä suunnitelmassakin) ja otimme iltaretken seikkailun kannalta sitten!

Helpompi kertoa lopputuloksesta kuvin, joten tervetuloa espoolaisen isän ja kahden alakouluikäisen tyttären parvekkeelle!

Lähtötilanne keväällä näytti tältä. Ei varsinaisesti mikään kaunein parveke, minun eikä miehenkään mielestä, mutta ei missään nimessä ollenkaan pahimman luokan romuvarastokaan. Parvekkeelle on kaksi ovea, toinen tulee olohuoneesta ja toinen kylpyhuoneesta, joten se tekee parvekkeesta usein käytetyn tilan myös saunavilvoitteluille. Grillauspaikka oli ikkunan edessä, koska se oli lähellä keittiötä eikä vanhaa kaappia oltu hoksattu oikein muualle sijoittaa. Vaan eipä arvattu mitän Virrantalon Kirsi kaapille suunnittelikaan...

Kaappi nimittäin sai suunnitelmassa päälleen mustan maalikerroksen ja se sijoitettiin ikkunan eteen. Jotta tämä saatiin toteutettua, piti kaapin jalkoja lyhentää. Takajalkoja vähän enemmän kuin edestä, jotta kaapin sai mahdollisimman lähelle ikkunaa ja suoraan. Kaapin sivuun myös porattiin reikä grillin kaasuletkua varten, jotta kaasupullo on piilossa kaapin sisällä. Tämä koko kaappi on mun yksi lemppariratkaisuja parvekkeella. Grilli ei liikaa pomppaa kaiken keskeltä (ei sillä, että se haittaisi) ja samaan aikaan musta kaappi on todella style!

Musta-tummanharmaa sohva oli suurin hankinta. Se on terassikalustepuolelta, joten huoletta ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu. Suunnitelmassa kehoitettiin verhoilemaan tyynyt uudelleen vaaleanpunaisen ja mintun sävyillä, mutta toistaiseksi ainakin säilytetään tyynyt mustina, sillä makuuhuoneen puolelta parvekkeelle siirtyneet koristetyynyt tuovat kivasti kirjavuutta muuten synkkään sohvaan. 

Sohvan vierellä, kylppärin oven takana on kahden polkupyörän paikat, jonne henkaritkin näemmä unohtuivat kuvauksen ajaksi, mutta mies tulikin siihen tulokseen, että pyörät pääsevät muualle säilytykseen (olohuoneeseen!) ja tilalle tulee ihana roikkuva makramee-keinu. Tästä suloisesta keinusta muodostui heti kaikkien suosikkipaikka istuskeluun kirjan kanssa. Keinun eteen olisi hankittu suunnitelman mukainen tarjotinpöytä Indiskasta, mutta missään liikkeessä ei ollut ollut pöytää, joten se jätettiin myöhempää hankintaa tai harkintaa odottelemaan. Itse ehdotin, että mintunvihreän pöydän kannen voisi hyödyntää ja nikkaroida itse tarjotinpöytätyyliset jalat. Vanha minttu pyöreä pöytä nimittäin on vain väliaikaisratkaisu siihen saakka, kunnes valkoinen taittopöytä saapuu. 

Pöydällä oleva hieno lamppu ja papukaijapatsas ovat suoraan suunnitelmasta ja todellakin sellaisia tuotteita, joita ei oltaisi ominpäin hankittu tai edes katseltu sillä silmällä, mutta jotka kuin kruunaavat tilaa. Papukaija oli kyllä myös melko hintava pieneksi koriste-esineeksi, mutta se hankittiin silti, siitä tuli parvekkeen henki. Kivituikut nappastiin sisältä, sillä värit mätsäävät parvekkeelle niin hyvin. 

Upeat, värikkäät tyyny ja viltti olivat myös ihanat tuotteet, jotka Kirsi oli bongannut. Mulle henkilökohtaisesti sellaisia asioita, jotka ohitan kaupassa, mutta jotka ovat oikeassa paikassa omassakin kotona tai hellun parvekkeella aivan kuin sinne vartavasten tehdyt tai hankitut (kuten tässä tapauksessa ovatkin!). 

Miehen tyttäret olivat todella innoissaan parvekkeen sisustusprojektista, kuten kuvistakin huomaa ja he osallistuivat lähes joka vaiheeseen. Nuorempi tyttö mm. kasasi sohvan, hioi mustan kaapin ja pesi parvekkeen. Yhdessä tytöt ovat tehneet ritiläpenkkiin matonkuteista ryijypäällistä solmien siihen kudepätkiä. Minäkin olen joskus pari tuolia samalla tavalla päällystänyt ja siitä tytöt penkkiinkin saivat innostuksen ja penkki säilytettiin vanhalta parvekkeelta tänne uuteenkin. Aivan sitä ei ehditty saada valmiiksi ennen parvekkeen kuvaamista tätä postausta varten, mutta se on vain pari elokuvaa joku ilta ja tyttäret saavat penkinkin tekaistua loppuun. 

Muakin odotti loppumetreillä ihan superkiva vaihe. Sain nimittäin tehdä ihan oikean prinsessaruusus-weddingstyle-henkisen i h a n a n valonauhan kattoon. Kiinnitin Ikeasta hankittuun valoketjuun tekokukkia ja -ruusuja rautalangalla tasaisin välein ja tsadaa, koko parvekkeen kruunu valmistui kuin itsestään. Köynnöskukat olivat valmiista roikkuvista tekokukista ruukkuineen, mutta leikkasin niistä vain pelkät viherosat tätä varten. Neljä tekokasvia meni tähän valoketjuun. Vinkki tähän kukkaisköynnökseen oli suunnitelmassa. 

Parvekkeella istuskeli kuulkaas onnellinen kolmikko (+ minä neljäntenä onnellisena), kun parveke valmistui ennen lomareissua. Tässä ryhmäkuvassa on vielä valoisaa, mutta ai että miten kaunis valo siellä oli kun ilta hämärtyi. Koko parveke loisti niin kauniina. Sisältäkin katsottuna näkymä oli aivan erilainen kuin aiemmin. Lopputulos: Parvekkeesta tuli ihana, jos ja kun multa kysytään. Vanhaa saatiin hyödynnettyä myös siltä osin mitä jäi yli. Oranssi säkkituoli on nyt miehen suvun kesämökillä lasten ilona aittarakennuksen terassilla. Ritiläarkku pääsi samaiseen paikkaan saunan kammariin säilömään pelastusliivejä. Kuvissa vilahdellut valkoinen pyöreä lattiavalaisin jäi myös uudelle parvekkeelle, mutta se ei näkynyt kuvassa, mutta sopii sinne erityisen hyvin ja luo lempeää, lämmintä valoa kukkavaloketjun lisäksi.

Miehen kommentit projektista: Todella kiva suunnitelma, mikä oli tehty nimenomaan meille eikä suunnittelijalle. Piristäviä yksityiskohtia mitä ei oltaisi itse osattu ajatella. Katon valaistus on ihana, sellaista ei kaupasta saa. Köynnös ei ole erityisen äijämäinen, mutta en sellaista kaipaakaan. Harmaa sohva vielä mietityttää, saattaa hyvin olla että päädytään suunnitelman mukaiseen suositukseen verhoilla tyynyt pastellisävyillä. Näin on kuitenkin hyvä, katsotaan ajan kanssa muuttuuko mieli.

Edellinen
Edellinen

TÄSTÄ SAATTOI TULLA SÖPÖIN JA IHANIN LEIKKIMÖKKI

Seuraava
Seuraava

KIMALTELEVA SATEENKAARI