PORKKANALAATIKKO

”Onko meillä tänä vuonna kasvamassa mitään syötävää?”, bonustyttö kysyi alkuviikosta. Vastasin ettei tänä vuonna ole, että edellisvuoden perunalaatikkoon laitoin nyt vaan kukkien siemeniä ja että ensi vuonna sitten. Samantien hoksasin, että varastossa on kyllä pari siemenpussia, ainakin porkkanaa ja mullahan olis tuossa vielä seitsemän täyttä multasäkkiäkin. 

Ja aika nopeasti huomasin olevani lukemassa siemenpussin kyljestä, että vieläkähön tälle vuodelle ehtisi saamaan miniporkkanoita jos nyt laittaa kasvamaan. Ihan hyvin ehtii, ainakin saadaan kasvua seurata, jos laittaa vaikka huomenna! Olin hetkeä aiemmin penkonut varastosta lapsille ison vanerilevyn pingispöydäksi ja siitä kai se ajatus sitten varmaan lähti. Mä teen muitaihaniamaisen porkkanalaatikon! Siinä viljellään porkkanoita ja siihen saan hyvin laitettua kaikki ne yrtit, joille olin yrittänyt metsästää ja muistaa ostaa sopivia ruukkuja. Tsidim, eiku hommiin!

Tein näin: 

Leikkasin pitkän vanerin pituussuunnassa puoliksi kuviosahalla, en suoraan vaan aaltokuvioiden. Palojen päistä mittasin korkeudet ja tein päätypalat mätsäämään pitkiin sivuihin. Maalasin samantien palat toiselta puolelta pohjavärillä ja annoin kuivua. Tein laatikolle rungon, ihan yksinkertaisen, jossa on tuki sivuilla ja nurkissa ja johon sain ruuvattua sivulevyt napakasti kiinni. 

Pohjalle laitoin suojakankaan välttääkseni rikkakasvien kasvua, mutta haravoin myös piikkiharavalla alla olevan maan läpi ettei sinne jäänyt kauheasti kasveja. Sen jälkeen tyhjensin kaikki seitsemän multasäkkiä huomatakseni, että multaa tarvitsee lisää. Sama homma kuin jämälankojen käytön kanssa - aina tarvitsee kuitenkin lisää. 

Piti siis hankkia lisää multaa, mutta samalla myös hankin valmiit yrtit ja salaatit. Porkkanansiemenet käytin ne vanhat ja lisäksi laitoin laatikon reunaan vähän huonoksi päässeet orvokit.

Laatikko oli ihana jo ilman strösseleitä sen sivuseinämissä, mutta en vain voinut itselleni mitään. Tämä laatikko huusi niitä! Maailman söpöin porkkanalaatikkoa strösseleillä maailman ihanimmassa paikassa, niin vain kävi. Ja saattaa olla, että jonain tulevana kesänä tällä paikalla tulee olemaan terassi eli nyt on aikaa vähän hömpsötellä tällaisilla kreisimmilläkin istutuslaatikoilla, jotka ovat maisemassaan hieman vinosti ja hupsusti.

Edellinen
Edellinen

TYTTÖJEN ROADTRIP Högsåra-Taalintehdas-Nauvo-Jurmo

Seuraava
Seuraava

TILKKUTAKKI JA SEN TARINA