NEULOTAAN YHDESSÄ HYVÄÄ - OHJE NENÄSUKKIIN

Tehty yhteistyössä Nenäpäivän kanssa.

Mulla on mahtavia uutisia! Nimittäin sain kesällä mitä mainioimman yhteydenoton. Minua pyydettiin mukaan Nenäpäivään ja tekemään hyvää omalta kotisohvalta käsin eli neuloman muitaihaniamaiset Nenäpäivä-sukat. Mikä ihana pyyntö, johon tietysti vastasin, että kyllä, neulon!

Nenäpäivähän on kampanja, jossa kerätään lahjoitusten avulla varoja maailman lapsille viihteen ja yhteisöllisyyden voimalla. Mukana on yhdeksän järjestöä: Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura, joiden kautta kerätyt varat päätyvät maailman lapsille. Lisäksi Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatuotannollaan. Valtakunnallista Nenäpäivää vietetään tänä vuonna 9.11.

Nenäpäivään voi osallistua monella tavalla ja tämä minun tapani on se, että haastan teidät jokaisen siellä ruutujen toisella puolella neulovan lukijan tekemään omat Nenäsukat. Sen jälkeen myy sukkasi ja lahjoita sukkien myyntivoitto Nenäpäivälle - käytä joko tätä mun ohjetta tai keksi itse omasi. Lähde mukaan neulomaan hyvää! Sukkien ohje tulee tässä ja muista myös kuvata sukkasi Instagramiin ja lisäämällä hashtagit #nenäsukka ja #muitaihanianenäsukat. Lisää Nenäpäivän sukkahaasteesta löydät osoitteesta: nenäpäivä.fi/nenäsukat

Miettiessäni ensimmäisiä kertoja millaiset sukat teen, minulla oli edessäni kaunis kesäinen maisema. Istuin laiturilla ja katselin järvelle. Laiturille ei vielä paistanut aurinko, päivä oli vasta alkamaisillaan, oli lämmin ja helle tuloillaan. Varsinaiset villasukkakelit vielä kaukana edessäpäin. Heti suunnittelin alkuvaiheessa tiesin, että haluan sukkiin punaisia pallokerroksia, ehkä jopa tupsuja. Ne olisivat hauskat, jos syyspäivänä laittaisi jalkaansa lyhytvartiset kumpparit ja tupsut näkyisivät takana saappaan varren ylitse. Ruutukuvion ja piparireunan yhdistäminen on yksi suosikkikuvioistani, joten päätin yhdistää nämä kolme kivaa ideaa ja näin syntyivät Muitaihanianenäsukat. Täydelliset syksyn ja talven varpaiden lämmittäjät, joissa on muisto kesästä, nimittäin jos oikein tarkasti katsot, saatat nähdä sukissa jätskivohvelin ja hellepäivän sulattamaa, makoisaa jäätelöä sekä mansikoita.

Tarvikkeet Muita ihanian nenäsukkin: kolmosen sukkapuikot ja suunnilleen saman vahvuisia lankoja (esimerkiksi Novitan Nalle tai teeteen Pallas-sukkalanka ja Tundra-alpakkasukkalanka, joita on käytetty kuvan mallisukissa).

Tiheys: 10 cm= 28 krs ja  10 cm = 24 s

Mallisukan koko noin 37. Luo 63 silmukkaa kolmosen puikoille. Neulo joustinneuletta 10 krs, niin että neulot 1 o kiertäen ja 2 n. Joustimen jälkeen alkavat kuviokerrokset, jotka neulotaan mallikuvan mukaan. Tässä vaiheessa lisää 1 s, jotta kuviokerrokset onnistuvat, sillä kuvioiden leveydet ovat 4 ja 8 silmukkaa. Ensin piparireunaa, jonka jälkeen ruudukkoa ja lopuksi vielä toinen piparireunuskuvio. Kun kerroksia sukassa on yhteensä 37, siirrytään kantapään kimppuun.

Kantalappu neulotaan 1. ja 4. puikkojen silmukoilla eli 32 silmukalla. Neulo ensin 1. puikon silmukat vielä normaalisti ja vaihda sitten kantapään värinen lanka ja aloita vahvennettu neule kääntämällä työ kantalapun neulomista varten. Ensimmäinen silmukkaa nostetaan neulomatta ja sen jälkeen loput silmukat neulotaan nurin normaalisti. Seuraavalla kerroksella, kun työ on oikein päin, neulotaan *1 s neulomatta niin, että lanka jää nurjalle ja 1 s oikein*, toista tätä loppu kerros. Neulo 24 kerrosta, jonka jälkeen tehdään kavennukset kantapohjaan. Jatka kokoajan samaa vahvennettua neuletta. Neulo, kunnes jäljellä on 11 silmukkaa. Tee ylivetokavennus eli nosta 1 s ja neulo seuraava oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nelomatta, jonka jälkee niin kauan kunnes jäljellä on 11 silmukkaa ja neulo 2 nurin yhteen. Käännä jälleen työ ja neulo kunnes jäljellä on 10 silmukkaa ja tee taas ylivetokavennus. Jatka näitä nurjan ja oikein puolen kavennuksia niin, että reunasilmukat vähenevät kokonaan. 

Kantalapun jäljelle jääneiden silmukoiden kaveriksi nostetaan reunoilta uusia silmukoita kerrosten mukaan. Tämän jälkeen tehdään kiilakavennuksia 1. puikon lopussa neulomalla 2 silmukkaa oikein yhteen ja nelospuikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennuksia kunnes silmukoita on kaikenkaikkiaan 56. Sen jälkeen aloita pikkuhiljaa kuviokerrokset. Mallisukissa okran värisiä kerroksia on seitsemän, jonka jälkeen tehdään piparikuvio ja sen jälkeen kaksi rivillistä punaisia Nenäpäivän nenäkerroksia. Näiden kerrosten jälkeen sukkaa kannattaa kokeilla ja katsoa sen mukaan milloin on aika aloittaa kärjen kavennukset. Riippuen jalan muodosta, mutta omalla kohdallani aika on oikea kun pikkuvarvas alkaa peittyä. 

Tee kärjen kavennukset niin, että 1. ja 3. puikon lopussa neulo kaksi oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. Kun jälkellä on neljä silmukkaa, katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi. Lopuksi päättele lankojen päät, höyrytä sukat esimerkiksi silitysraudan höyrytoiminnolla tai kostuta ja pingota muotoonsa. Halutessasi tee hauska tupsu ja kiinnitä se sukanvarteen.

Nämä sukat voi neuloa omista lempiväreistä tai niihin voi käyttää sukkalankalaatikon jämäkerät ja antaa värien viedä. Tärkeintä sukkien neulomisessa on se, että neulominen on mukavaa. Aina ei oo niin justiinsa, itsekin huomasin juuri, kun katsoin kuvia, että määhän oon neulonut toiseen sukkaan 1o 2n -joustinneuleen sijaan 1o, 3n, mutta ei haittaa! Ihania neulomishetkiä!

Edellinen
Edellinen

KESÄN 2018 VIIMEISET FESTARIT // LIL'FEST

Seuraava
Seuraava

AINA KUVIA SIITÄ SAMASTA TAULUSEINÄSTÄ