100 TORTTUA

Kaupallinen yhteistyö: Dronningholm

Joulukuu on jo ihan todella lähellä. Niin se vain hurahti pian synkkä marraskuukin. Mielessä on ollut jo muutaman viikon ajan jouluiset asiat. Yhden ihanan ja makoisan joulun tunnelmaan vievän yllätyksen sain toteuttaa hetki sitten. Nimittäin hilloistaan tunnetulla Dronningholmilla on aivan ihana Tähtitorttukampanja, johon osallistuin. Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Dronningholm on halunnut nostaa esille tärkeän asian, yhdessä tekemisen ja yhteisen hyvän. Siinä ideana on ilahduttaa jotain itselle tärkeää tahoa ja leipoa heille 100 torttua!

Halusin yllättää naapurustoni. Asun 1920-luvulla rakennetussa kauniissa korttelitalossa Helsingissä. Olen ollut mielettömän onnekas saadessani tällaiset naapurit, kuin mitä tässä meidän talossa on. Reilun neljän vuoden aikana olen saanut sydänystäviä, kavereita, moikkaustuttuja, niitä naapurituttavia, joita aina pihalla ja portilla tervehditään. Olen saanut apua, kun tietokoneen laturi on ollut hukassa ja naapuri toi ovelleni omansa lainaan – todeten, että saat pitää sen! Lapseni ovat saaneet useita ihania kavereita, pihalla on kesäisin juoksennellut parisenkymmentäkin lasta yhtä aikaa ja siellä aikuiset ovat joskus joutuneet komentelemaan vähän milloin kenenkin lasta, eikä se ole haitannut, ennemminkin se tuonut lämpöisen, entivanhaisen yhteisöllisen, ihanan tunteen. Ollessani eräänä uutena vuotena pahassa pusutaudissa kotona yksin todella kipeänä, ihana naapuri kävi ostamassa minulle pizzaa (ajanlaskuna ennen Wolttia) ja toi ovelle asti. Meillä on vietetty pikkujouluja ja uudenvuodenkekkereitä naapurusten kesken. Käyttämättä jäävät saunavuorot jaetaan aina toisille naapureille ja sen ansiosta lapsenikin ovat alkaneet pitämään saunomisesta, vaikkei meillä edes ole omaa saunavuoroa! Tykkään tästä talosta ja tämän ihmisistä hirmuisen paljon.

Osa naapurustosta taitaa tuntea minut sinä naapurinnaisena, joka piirtää pihalle megapitkiä ruutuhyppelyitä ja innostaa lapsiakin piirtämään katuun lisää ja enemmän ja aina vain hassumpia juttuja. Kesällä viritimme viirinauhat vanhojen pihan puiden väleihin ja pidimme pihan lapsille juhlat juuri valmistuneen leikkipaikan kunniaksi! Joten en voi muuta kuin todeta, että he, naapurini, jos ketkä ovat tämän pienen yllätyksen ansainneet!

Tykkään torttujen tekemisestä. Ne ovat todella helppoja ja niissä voi helposti vähän vaihdella fiiliksen mukaan minkä muotoisia tekee. Päädyin melko perinteiseen kukkamaiseen tähtikuvioon, mutta vaihtoehtoja olisi vaikka kuinka. Dronninholmin sivuilta löytyy ohjeet mm. kukka-, monsteri-, sydän- ja pöllötorttuihin. Täytteenä omena-kanelimarmeladi on oma ehdoton suosikkini, mutta perinteinen luumuhillokin kyllä maistuu monille ja on se ainoa oikea täyte. Puolukka-kirsikkamarmeladikin on kyllä testaamisen arvoinen herkku! Muotona tortuissa Itse tykkään kukkaisesta mallista siksi, että siinä ei ole teräviä reunoja, jotka muuttuisivat uunissa koviksi, vaan koko torttu on ihanan mehevä ja kostea. Tortut olivatkin erittäin onnistuneita. Paistoin osan omassa uunissa ja osan alakerran naapurini uunissa.Kirjoitin facebookiin talomme ryhmään kutsun, jossa toivotin naapurit seuraavana iltana nappaamaan tortut mukaansa meiltä pihalta. Mietin ensin, että menisin ovelta ovelle viemään, mutta nykyaikana sellainen tuntuu jotenkin liian tungettelevalta. Ja olikin oikein mainio päätös olla pihalla. Moni naapuri tuli lastensa kanssa pihalle leikkimään meidän seuraksemme pimeään marraskuiseen iltaan (kaunis valkea maisema oli ollut harmiksemme edellisenä iltana). Koteihinsa kulkevat naapurit tulivat maistamaan makoisat joulutortut ja nappasivat mukaan pussillisen iltapalatorttuja.

Olen saanut tempauksen jälkeen kiitoksia naapureilta, että tortut olivat makoisia – minustakin ne maistuivat vieläkin paremmille kuin tavallisesti, ehkäpä niistä maistoi makean hillon lisäksi sen lämmön miksi ne halusin juuri näille ihmisille leipoa.

Edellinen
Edellinen

JOULUBURGERIT KUUSI-UUNIJUUREKSILLA

Seuraava
Seuraava

KLASSIKKOASKARTELUA