Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Saunan mittarikokoelma

Pikkutyttönä en oikein innostunut saunomisesta. Viihdyin löylyissä vähän huonosti, ehkä siksi, että saunoimme lähinnä Suomessa käydessämme kesälomilla ja jouluna, enkä tottunut saunomiseen. Muistan kyllä ihanat muistot siitä, kun mummulan pihasaunasta kirmattiin vesisateeseen pihalle samppoot päässä ja juostiin leikkimökkiä ympäri vaahtovana perässä. Ja kuinka saunakamarin lattia oli aina kylmä ja penkin alla oli korillinen Pupu Tupuna -limsaa, jota sai pullollisen vasta, kun posket oli punaiset ja mieli ja keho saunomisesta raukea.

Aikuisena oikeastaan vasta opin nauttimaan lempeistä löylyistä. Ihania saunamuistoja on ainakin se kerta, kun ystäväni vei mut eka kertaa avantoon Kulttuurisaunalla eräänä tammikuisen pakkaspäivän iltana. Käytiin seitsemän kertaa avannossa ja ystävä oli loppuvaiheessa jo, että nyt Tiina riittää. Myös eräs joulusauna, jolloin vietimme joulua ystävän mökillä, on jäänyt mieleen. Ei maltettu lämmittää kylmää saunaa riittävän pitkään ja joulusaunan lämpötilat olivat kuin veitsellä leikattu, ylhäällä lämmin, varpailla jäätävän kylmää.

Mustikkalassa saunominen kuuluu tietysti lähes jokaiseen iltaan. On ihana touhukkaiden päivien jälkeen rauhoittua. Istahtaa saunajakkaralle sytyttämään tulet kiukaaseen ja pataan, kantaa järvestä vedet. Sytyttää saunan lauteille kynttilä lyhtyyn, laittaa pesuhuoneeseen tunnelmallinen valoketju ja istahtaa katselemaan maisemia ja odottelemaan saunan lämpeämistä. Okei okei, en mä koskaan malta vaan istuskella, vaan touhuilen omiani.

Meidän sauna on ihana, lempeälöylyinen ja juuri sopivan kokoinen. Kahdelle ihanan väljä, mutta kun lasten serkut on paikalla, niin enimmillään meitä on istunut kymmenen ihmistä lauteilla. Mikä ihana kesämuisto sekin!

Jotkut asiat saattavat jäädä jonnekin alitajuntaan ja pulpahdella sieltä ulos niin, ettei edes hoksaa, että mistä asia tulla tupsahti. Mulle kävi sillä tavalla saunamittareiden kanssa. Keksin yhtäkkiä, että haluan kerätä seinälle erilaisia, mieluiten vähän rumia, saunamittareita. Myöhemmin selvisi, että tätähän on harrastettu muillakin mökkiläisillä, tutuillakin. Olin selkeästi joskus asiaa pohtinut, kenties ihastellutkin jonkun kokoelmaa, mutta ideana ajatus pompsahti päähän ihan mulle uutena.

Tein keräilyn suhteen päätöksen, että mittareita saa ostaa kirppiksiltä ja saada lahjaksi, torittaminen ja uusien ostaminen on kielletty tässä leikissä. Tuntui, että niitä hassunhauskoja mittareitahan on tullut vastaan kirpputoreilla tämän tästä, mutta voin kertoa, että keräilyn aikana ei ole tullut yhtäkään hupsua vastaan.

Tarinoita mittareiden takaa on monenlaisia. Yksi niistä on ollut saunan seinällä aina, emmekä halua luopua alkuperäisestä. Toisen lähetti seuraajana käyttämättömänä. Kolmannen löysimme teinin kanssa kirpputorilta ja melkein jätimme ostamatta, mutta siitä on tullut yksi kaikkien lemppareista. Neljännen saimme lahjaksi ystävältä, joka oli bongannut sen torista ja hakenut mukaansa matkalla juhliimme satojen kilometrien päästä kotoa. Viidennen lähetti seuraajani toimimattomana, mutta kaikkien yllätykseksi siinä kyllä viisari värähtää. Kuudennen saimme myös lahjaksi ja lahjan mukana tuli performanssiesitys viestinvaihdosta myyjän kanssa, ei ollut helpot kaupat ne, mutta nauratti niin, että vatsaan sattui. Seitsemännen lähetti myös seuraajani, kun oli miettinyt minne heittäisi vanhan saunan mittarin, kunnes oli muistanut minut. Ilo oli ylimmillään, kun Miki näki mittarin, siihen kiteytyi lapsuutensa mökkimuistot, sillä samanlainen oli ollut serkkujen saunassa myös aikoinaan.

Näissä ei kaikissa ole ehkä sitä hupsuutta mitä alunperin ajattelin, mutta jo tämä seitsemän mittarin kokoelma on niin ihana, että tästä on hyvä jatkaa. Ja kaikki näyttävät asteet aivan hyvin, heittoa keskenään noin 20 astetta ja se on ihan ok.

Leave Your Comment