Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

OULULOVE // LEMPIPAIKKANI OULUSSA

Kaupallinen yhteistyö: OP Koti

Kerron teille nyt Oulusta. Kaupungista, joka on eniten tai toiseksi eniten lähellä mun sydäntä. En ole enää varma mikä sijainti on (ei sillä, että sillä mitään väliäkään), mutta kyllä Helsingistä on tullut mulle niin rakas kotikaupunki, että sijoittaminen paremmuus/lähimpänäsydäntä/kotoisuus-kategorioissa on vaikeaa.

Asuin Oulussa ikävuodet 4-23. Ne kasvamisen tärkeimmät vuodet. Minusta kasvoi oululainen nuori nainen. Yhdeksäntoista vuoden ajan se oli mulle se kivijalka elämässäni ja nyt olen 16 vuotta seilannut jo ihan muualla. En ikävöi Oulua kovin usein, vaikka joka päivä ikävöin rakkaita ihmisiäni siellä. Siksi on erittäin mielenkiintoista katsoa kaupunkia turistisilmin, sillä nyt tehdään niin!Näiden vuosien aikana, kun olen ollut poissa, on kaupunki muuttunut paljon. Se ei ole enää se sama, josta lähdin aikoinaan pois. Enkä ole minäkään. Eikä maailmakaan. Toisaalta taas, niin moni asia ei ole muuttunut. 

Kävin keväällä Oulussa erään viikonlopun, jona yövyin De Gamlas Hem -hotelliin Heinäpäähän (joka on ihana pikkuinen entisen vanhainkotiin rakennettu pieni hotelli, suosittelen!) (siellä kuulema kummittelee vanhat ruotsalaiset rouvat mutta en ole varma kohtasinko kummituksia vai napsuiko huoneeni takkanurkkauksessa joku järkeenkäypä asia) ja tutustuin tarkemmin oululaisiin designereihin ja heidän yrityksiinsä, kauppoihin ja teknologiayrityksiin sekä ravintoloihin.

Oli superjännittävääkin nähdä kaupunki ihan eri silmin kuin yleensä. Tavallisesti hengaan lähinnä äidin ja muun siellä asuvan lähisukuni kanssa. Ehkä käydään Valkeassa ostoksilla ja auto viedään ehdottomasti parkkiin Kivisydämeen. Nallikarissa on aina ihana käydä, siellä on kaunista, sinne yritän aina päästä, mutta myös mummulan lähileikkipuisto ja K-marketti riittää. On hauskaa, kun törmää vanhoihin tuttuihin, joiden olemassaolon on tyystin unohtanut tai tapaa sattumalta jonkun kaverin. Samaa tapahtuu toki myös Helsingissä, mutta Oulussa tyypit ovat erit ja mahdollisuus törmäämiseen harvinaisempi, koska käyn siellä vain harvakseltaan, pari, kolme, neljä kertaa vuodessa.Nyt haluaisin kuitenkin kertoa teille ihan jotain muuta. Kerron teille nimitäin viisi paikkaa Oulusta, jotka eivät ole niin itsestäänselviä, jonne tajuaisi mennä tai joiden olemassaoloa edes muistaa aina, jos vaikka asuu just nyt Oulussa. 

Pikisaari. Kaunis ja vehreä saari ihan ytimessä, jonne pääsee montaa eri reittiä, monesta suunnasta. Itse kuljin monta vuotta Kirkkokadulta suoraa tietä torille ja siitä kirjaston ja teatterin vierestä siltaa pitkin kouluun Pikisaareen, jossa opiskelin itseni vaatetusartesaaniksi. Oulun jäätävä tuuli talvella lähes salpautti hengen siinä sillalla ja seitsemän minuutin koulumatkalle piti todellakin laittaa toppahousut. Tykkään siitä muistosta, miltä tuntuu pyöräillä Pikisaaren läpi, miltä siellä tuoksuu kesäyönä, missä kohdissa on mäet ja milloin pitää pysähtyä ja käydä heittelemässä kivillä leipiä veden pintaan. En ehkä koskaan halua enää ajaa tuota kyseistä reittiä, jottei muisto muutu.

Pateniemen vanha saha-alue. Nyt seutu taitaa olla isossa mylläyksessä, kun rantaan rakennetaan paljon uusia taloja, mutta vanhat asuintalot ovat kauniita ja seutu söpöä. Rakennukset ovat vanhoja sahan työntekijöiden asuinrakennuksia, jotka on remontoitu nykyaikaisiksi. Vuosia sitten, kun ensimmäistä kertaa ajelin pitkin Sahantietä, tajusin, etten ollut ikinä käynyt siellä aiemmin ja että nätteysaste oli jotain sellaista mihin en Oulussa ollut muuten usein päässyt. Sahantiellä sijaitsee myös pieni Sahamuseo, joka on auki – joskus, toisinaan.

Pilpasuo. Muutama kesä sitten kävin Pilpasuolla ensimmäisen kerran käveleskelmässä päiväretkellä ja siellä oli kaunista ja ihanaa. Pari kesää myöhemmin vein sinne myös lapseni. Se kerta taas ei ollut aivan täydellinen: sääskiä oli ihan hirveästi ja juoksimme kilometrin lenkin täysillä ympäri, mulla nuorin lapsi sylissäni. Oltiin ihan hiestä märkiä, kun päästiin takaisin autolle. Ovet nopeasti kiinni ja eväät syötiin autossa. Ensimmäisestä Pilpasuo-retkestä en muista mitään, tuo toinen “epäonnistunut” retki pysyy muistoissa aina. Juuri eräänä päivänä tässä äidin kanssa sovittiin, että ensi kesänä Pilpasuolle retkelle!Tuira. Tänä vuonna vuoden kaupunginosaksi palkittu pala Oulua. Mulle itselleni se on eniten kyllä paikka, jonka läpi pyöräilen vaan mennessäni kaupunkiin ja ehkä pysähdyn legendaariseen Star-elokuvateatteriin leffaan. Mutta täältä ulko-oululaisena katsellen olen todella iloinen Tuiran uudesta, parempaan suuntaan nousevasta maineesta, siellä asuvien tuttavien Tuira-hehkutuksista ja nyt jo muutamana kesänä pidetystä Titta på Tuira -kaupunkitapahtumasta. 

Hollihaan puisto Heinäpäässä. Aivan viime vuosina uuteen kukoistukseensa kasvanut puisto, josta löytyy mm liikennepuisto ja skeittipuisto, kauniit maisemat ja pikinikapaikkanakin oikein loistava. Tänä kesänä kävimme lasteni ja serkkujensa kanssa liikennepuistossa toteamassa, että melko hyvin menevät jo oikeita kaistoja ja osaavat jonottaa mieluisaa autoa.

Sama vinkki tuli myös OP Kodin kiinteistövälittäjä Tommi Heikkiseltä:

Kuusiluodon puutalojen takana on Hollihaan puisto, jossa on ihania ruohokenttiä, nuotiopaikkoja, leikkipaikkoja, liikennepuisto, pienvenesatama, skeittipuisto sekä ulkokuntosali. Loistava piknikpaikka! Kesäisin voi osallistua muusikoiden säestämiin puistopikniktapahtumiin tai puistojoogaan.

Bonus: Kuivasjärven ympäri kulkeva lenkkipolku. Jos se siis vielä siellä on. Itse olen kulkenut siellä viimeksi varmaankin viime vuosituhannella, mutta unissani käyn toisinaan. Eli polku joka lähtee Norssilta myötäpäivään kohti Kuivasjärveä. Olen kaikki koulun liikuntatunnit siellä juossut, kävellyt, hiihtänyt ja suunnistanut ja suurimman osan luontotietämystäni on varmaankin juuri noista metsistä ammennettu. Vaikka kaikki muistot eivät edelleenkään ole saaneet kultaisia reunuksia, on silti Kuivasjärvi ympäristöineen edelleen mulle lempeä paikka. Seuraavalla Oulun reissulla taidan kyllä soittaa ystävälleni Ritaharjuun, että käveliskö mua vastaan, jos lähden Norssilta tulemaan sitä lapsuuden ja nuoruuden reittiä pitkin häntä kohti. Saisin oman hetkeni muisteloissa ja sitten olisi ihana törmätä ystävään matkan varrella! 

Vielä pari vinkkiä oululaisilta kiintestövälittäjiltä, jota tuntevat Oulun erittäin hyvin:

“Koivurannan kahvila on tunnelmallinen kahvila Värtön rannan kauniissa maisemissa.” – Hannu Nivalainen, OP Koti Oulu

Oi, olinkin itse unohtanut koko kahvilan, se on ihana! Taitaa olla 90-luvulta edellinen käyntini siellä. Äidille sellaisia terkkuja lähettäisin, että ajellaan tuonne jonakin kauniina kesäiltana ensi kesänä viimeistään!

“Hiirosen ulkokuntoilupuistosta löytyy tekemistä koko perheelle. Oulusta löytyy muutenkin monta mukavaa ulkokuntoilupuistoa!” – Kaisa Lumiaho,  OP Koti Oulu

Tajusin karttaa piirtäessäni, että jotkut osat Oulua ovat mulle aivan tuntemattomia tälleen vuonna 2019. Hiironen on yksi sellainen! Karttapiirrokseni ei muuten ole sitten mittakaavassa, eivätkä paikat juuri oikeilla paikoillaan. Sinnepäin.Tulipa ihana olo tätä kirjoittaessa. Tiesittekö muuten, että meitä oululaislähtöisiä blogi/somemuikkeja on vaikka ketä. Ehkä tiedättekin muutaman heistä. Kaikissa meissä on sellainen suloinen pieni tai isompikin ylpeys oululaisuudestamme meissä. Luultavasti se on useimmissa kaupungeissa samalla tavalla, mutta itse näen tietty parhaiten sen oululaisuuden, koska sen tunnistan. Usein ollaan varmasti Kärppien puolella vaikkei jääkiekkoa seuraisikaan koskaan, vähän hymyilyttää ja rinta on rottingilla, kun joku oululaislähtöinen urheilija tai muusikko menestyy. Luulen, että kaikki tai ainakin minä mielellämme kerrotaan se, että mistä ollaan lähtöisin. Vuosien varrella olen myös saanut paljon oululaislähtöisiä, uusia ystäviä aivan muualla päin Suomea, sillä kyllä oululainen toisen oululaisen tuntee. <3

EDIT /// ARVONTA ON PÄÄTTYNYT ja voittajalle ilmoitettu! /// Olisko sulla kertoa joku ihana vinkki Oulusta? Minne suosittelisit, minne spesiaaliin paikkaan pitäis mennä ens reissulla? Paljasta sun paikkasi kommenttiboksiin minulle ja OP Kodin väelle ja olen mukana arvonnassa (jonka säännöt täällä!). Arvon kaikkien vastaajien kesken 50 euron K-kaupan lahjakortin. Aikaa osallistua on 5.9. Klo 23.59 saakka. En malta odottaa teidän vinkkejänne! <3

27 Comments

 1. Reply
  Sarkku

  Puu-Raksilan tunnelma, kapeat kadut ja sievät talot ehdottomia lemppareita. Niin lähellä keskustaa, mutta silti fiilis, että olisi kaukana kaupungin vilskeestä <3

 2. Reply
  Eveliina

  Talvitekemikseksi suosittelen Ruskotunturin laskettelukeskusta, mikä on aivan huippu perheen pienimmille! Ja on siellä parkkikin, jos vähän isommat reenaa ahkerasti.

  Ja jos on on nälkä, ehdottomasti Ostroferiaan! Ihanaa lähellä tuotettua ruokaa tarinoiden kera, siellä henkilökunta tosiaan tuntee tuotteensa <3

 3. Reply
  Miia

  Joen eteläpuoleisen rannan kävely-/pyörätie, joka jatkuu nykyään Poikkimaantien sillalle saakka ihan rantaa pitkin. Huikeat maisemat!

  Lasten ikisuosikki on Ainolan puiston kasvihuone.

 4. Reply
  Sirkku

  Turkansaari! Joskus muutama vuosi sitte oon pyöräilly sinne, ja se oli ihana paikka, pitäs mennä taas. Sit noh, Koiteli, vaikka onki kiimingisä😊 kesälöä on ihana uima-paikka oulun-tullin nesteen takana, louhittu monttu, oulun paras!

 5. Reply
  Helena

  Ehdottomasti Ainolanpuisto, ihana, vehreä keidas ja rauhoittumispaikka keskellä kaupunkia. Myös Hailuoto on upea, merimatka sinne tuo tunteen että matkustaisi kauemmaksikin 😍

 6. Reply
  Salla

  Ihana postaus! Oulu on ❤️! Kuivasjärven lenkkipolku on edelleen olemassa ja yks mun lempipaikoista. Onkohan Letonniemi sulle tuttu? Jos ei niin sinne kannattaa mennä. Rajahaudan satamasta lähtee luontopolku Letonniemen luonnonsuojelualueelle. Niemen päässä on nuotiopaikka ja lintutorni ja ihanat näkymät merelle. Talvella voi mennä jäätä pitkin nuotiolle.

 7. Reply
  Kaisa

  Koitelinkoski Kiimingissä on ihana paikka! Todella hyvin hoidettu, on pitkospuita ja nuotiopaikat puineen. Kosken kohina rauhoittaa aina. Kiitti ihanasta blogista, tuot päiviin valoa.

 8. Reply
  Heidi

  Oulussa on kyllä itselle montakin lempipaikkaa, olen täällä asunut yli 10 vuotta. Ehkä lempparein tällä hetkellä on Nallikari. Ranta on kehittynyt paljon viime vuosina, ja siitä on tullut mukava harrastuspaikka. Kävin viimeksi siellä viime viikon sunnuntaina, 1.9. Ja siellä oli valtavasti ihmisiä! Pelasivat lentopalloturnausta, lapset olivat leikkipuistossa ja kiipeilemässä. Ja valtava määrä erilaisia vesimenopelejä. Ihana paikka!

 9. Reply
  Tessa

  Oulun Linnansaari ja se ihana tähtitornin kahvila. Ainolan puisto :) Tuira oli mun asuinpaikka mooonta vuotta joten se tuli rakkaaksi paikaksi. Pikisaari. Tuiran uimaranta oli suosikkipaikka kesäisin kun oli niin lähellä. Torinranta! Ja tori. :) Maikkulan kartano ja sen ohjelmapalvelut!:) oi onhan noita paaljon :)

 10. Reply
  Piitzi

  Hyviä vinkkejä tuli jo paljon! Roosterin kellarissa on tullut syötyä herkullista gluteenitonta hampparia, olut valikoima niiden nauttijoille on hyvä! Nokelassa on Keinupuisto, jossa on iiihana jättikeinu jossa aikuinenkin saa mahanpohjan nurin. Rotuaarilla on ihania vanhoja taloja, varsinkin joulun aikaan ihana valaistus. Cafe Bisketti tunnelmallinen kahvila (vielä kun se on toiminnassa, oli juttua että se sulkee ovensa…)Tuirassa joenviertä kulkeva pyörätie <3

 11. Reply
  Suvi

  Merijalin ranta. Kauniina kesäiltana auringon laskiessa ihmiset istuskelee ja kalastaa, terva tuoksuu <3 siitä voi jatkaa iltalenkkiä Hietasaareen tai Pikisaareen päin!

 12. Reply
  Hanna

  Ainolan puisto, josta löytyy ihania piilopaikkoja ja rauhallista maisemaa ihan keskustan ytimen läheltä.
  Linnasaari, jonka tunnelma vie aina koulujen päättäreihin (vaikka niistä on tuhat vuotta) ja kesäisiin piknikkeihin ystävien kanssa. Myös Linnasaaressa oleva Tähtitornin kahvila on suloinen ja sen alla oleva vanha Oulun linnan kellari jännittävä.

 13. Reply
  Rosa

  Puu-Raksila on ihan mun lemppari. Kävin siellä monesti kaverin asuessa siellä ja aina toivoin, et mäkin voisin asua siellä. Miten lähellä keskustaa voi olla semmonen pieni seesteinen pala taivasta, kauniita puutarhoja ja ulkosaunoja. ❤️

 14. Reply
  Mari

  Torin rannassa kesäiltana on aina oma fiiliksensä! Tuirassa asuessa vakkari lenkki oli kiertää pikisaari ja sitte mennä kaupungin puolelta joenviertä ja kääntyä rautatiesillalta takasi kottiin 😊

 15. Reply
  Suvi

  No siis Karjasilta in my heart! Lähellä kaikkea mutta kuitenkin oma rauha, suloiset talot ja pihat. Jos joskus muutan takaisin Ouluun on Karjasilta ykkösenä listalla. Kärppäpeliin kävelee 10 minuutissa, samoin keskustaan. <3

 16. Reply
  maijunen

  Mulle spesiaali paikka löytyy Pateniemestä merenrannasta. Siellä oli sellainen iso kivi, jonka päällä kävin elämäni ensimmäisinä viitenä vuonna istumassa aina kun kiukutti. Pitäisin käydä joskus katsomassa miltä siellä näyttää nykyään. Ja Kuivasjärvi – koska lapsuudenkoti ja kaikki siihen liittyvät muistot❤️! Pitääkin mennä kiertämään se seuraavan kerran Oulussa käydessä, kiitos vain muistuksesta 😍

 17. Reply
  Laura

  Turkansaari. Ainolan puistossa sijaitseva Pohjois-Pohjanmaan museo. Lounas Crecianissa. Lakritsijäätelö Puistolan kahvilassa ja alakerran Cantinassa pizzat illalla. Oulun kirjastot on hyviä.

 18. Reply
  Essi

  Suosittelen lähtemään Oulun Haukiputaalle kesällä. Kierros kotiseutumuseossa ja lumoavan kauniissa puukirkossa, piknikeväät kaupasta ja pulahdus Kiiminkijokeen esimerkiksi Niemeläntörmän rannalla.
  Sitten piknik laiturilla ja matka voi jatkua jälkiruokakahveille Hanhenkammin kotieläinpihalle, jossa on upea miljöö ja tunnelma, ja kotoisat kahvit ja pullat.

  Siitä sitten Martinniemeen Pölökkypäitten polulle ihailemaan ulkoilmataidetta ja merenrantalaavulle istuskelemaan. Jos on nälkä suosittelen päiväruuaksi Pirtin meheviä burgereita, jotka nautitaan keskustassa sijaitsevassa vanhassa tunnelmallisessa navetassa.

  Paikallisen kirjaston erikoisuus on vanhaan pankkiholviin tehty Satuholvi, joka lapsiperheiden kannattaa tsekata. Haukiputaalla järjestetään myös satumaista poniratsastusta satumetsässä.

  Haukipudas on ihana paikka asua ja vierailla.

Leave Your Comment