Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

RANSKALAISELTA PARVEKKEELTA AVAUTUI KAUNIS MAISEMA LAAKSOON

PERJANTAIKUKAT & KEVÄTTÄ ILMOILLA

Kun olin pieni, asuimme Ruotsissa, niin kuin monet muutkin suomalaiset siihen aikaan. Kodista, jossa asuimme yhden ja neljän ikävuoteni välissä, minulla on jo joitain muistoja. Koti oli toisessa kerroksessa, vaikka sisälle tultiin jo alhaalta. Portaat kuuluivat siihen alueeseen, minne ei saanut mennä, vaikka ne olivat keskellä asuntoa. Lieköhän meillä ollut turvaporttia, sitä en muista. Olohuoneessa oli korkealla koko seinällinen ikkunoita rivissä ja niiden ikkunalaudoilla paljon viherkasveja. Korkeita kaktuksiakin. Sohvan ääressä otimme toisinaan perhekuvia niin, että isäni laittoi kameran ajastukselle ja siinä nökötimme koko pieni perhe keskellä sohvaa, kun salama räpsähti. Saadessani ensimmäisen oman, isojen tyttöjen sängyn, Ikeasta tietty, kun Ruotsissa oltiin, isäni kasasi sen olohuoneessa ja nukahdin patjalle siihen keskelle olohuonetta. Omassa huoneessani oli punainen matto, sellainen paksu ja puuvillainen raidoittain erilaisia punaisen sävyjä. Siellä oli myös matala mäntyinen pöytä, jonka ääressä piirtelin ja seinällä lokerikko, jossa numerot yhdestä kuuteen. Vanhempieni makuuhuoneessa oli ranskalainen parveke, josta avautui näkymä laaksoon. Ehkä se oli oikeasti vain takapiha, mutta muistoissani se on vehreä laakso, sellainen jossa tapahtuu seikkailuja. Keittiössämme oli sälekaihtimet, joiden raosta valo siivilöityi kauniisti ja nurkkakaappiin jouduin jättämään kaikki tuttini muuttaessamme pois.

Seuraava koti oli Suomessa, asuimme siellä vuoden, tosi kovan pakkastalven läpi. Parvekkeelta näin komeimmat ukkospilvet ja salamoinnit joita olen koskaan nähnyt, puiston takana olevien korkeiden kerrostalojen takana ne räiskyivät. Ensimmäisen näkemäni punkkarin, se oli siellä samojen talojen kupeessa, upeassa korkeassa kirkkaan punaisessa irokeesissaan. Vaikutuin! Minulla oli tuolla kodissa huone, jonne sain uudet kalusteet, kaksi valkoista kirjahyllyä, joissa oli alhaalla kaapit, ylhäällä hyllyjä sekä täyspitkän koululaisten sängyn ja kirjoituspöydän. Olin niin onnellinen!

Seuraavaksi muutimme kotiin, joka oli vähän hämärä tunnelmaltaan, koska sijaitsi kerrostalon alimmassa kerroksessa. Äitini kasvatti parvekkeen ritilään kesäisin aina tuuheat ruusupapuköynnökset. Minulla oli oma huone, jossa oli vaaleanpunaiset tapetit. Tykkäsin huoneestani paljon, se oli oma pieni maailmani. Seinällä oli valkoinen, ihanista ihaninan sateenvarjon mallinen, muovinen valaisin. Kerran siihen laitettiin liian äkäinen hehkulamppu ja se vähän kärähti, ja mua harmitti niin kovasti. Vaihtelin usein järjestystä ja järjestelin koriste-esineitä hyllyillä asetelmiin. Lempijärjestyksessäni koulupöydän kuului olla niin, että vain toinen lyhyt pääty oli seinää vasten, jotta kaveri pääsi istumaan vastapäätä. Siinä pöydän ääressä ollessa muutenkin katse sai vaellella pitkin huonetta, kun pöytä oli aseteltu niin. Yksi ihana lempimuistoni sieltä on, kun oli joulun aika ja olimme juuri käyneet ostamassa joulukalenterit. Istuin pöytäni ääressä, joka oli ikkunan edessä. Olimme laittaneet ikkunaan pienet värivalot, sydämen muotoon ehkä. Sälekaihtimet olivat melkein kiinni, sillä tavalla, että raoista vielä näkee ulos. Ulkona oli sellainen joulukuinen, lumen valostuttama ilta. Selailin tietokirjaa ja kirjoitin varmaan johonkin omaan vihkooni erilaisia tietoja mielenkiintoisista asioista. Ihan tavallinen pieni hetki, mutta se tunnelma ja onnellinen olo painuivat syvälle mielen sopukoihin ja tuohon muistoon on aina ihana palata.

Tällä tavalla listatessa muistoja lapsuuden kodeista, huomaa, että ne ovat vaikuttaneet kyllä paljon siihen, millaisessa kodissa sitä elelee nyt. Tykkään parvekkeista, ja ihaninta on, kun sieltä avautuu jokin kaupunkimainen luontomaisema. Haaveilen merinäkymästä kattojen korkeudelta, sieltä näkisi paljon erilaisia sääilmiöitäkin, ehkä vieläkin suuremmat salamat kuin lapsuudessa ja kauniit, pastellisävyiset auringonlaskut. Valoisat kodit, viherkasveja pursuavat ikkunalaudat ja sälekaihtimet nostettuna ylös asti auki, sellainen on mieleeni eniten. Äitini luona käydessä, nostan aina sälekaihtimet ylös, mutta äiti laskee ne alas. Siinä meidän eromme niiden suhteen. Vaaleanpunaiset seinät Kaitoväylän kodista jättivät ikuisen rakkauden pastellisävyihin. Ja jos työpöydälläni ei olisi tietokonetta, olisi sen ehdottomasti oltava niin, ettei tarvitsisi katsella seinää. Nyt voi taustakuvaksi koneelle aina asentaa jonkin ihanan maiseman, jos ruutua ei muuten katsele.

Nykyinen kotimme on muotoutunut vuosien saatossa. Neljä vuotta sitten, kun muutimme erillemme isompien lasten isän kanssa, päätin, että kotiini ei tule mitään ihankivaa. Omakotitalosta kerrostaloon oli itsessään jo iso muutos, tavaramäärän pienentyminen ja varsinkin kaikesta puutarhasälästä luopuminen oli vapauttavaa. Viimeisten vuosien aikana kodistamme on muotoutunut kyllä todella mun ja lasten näköinen, just niinku pitääkin. Vitsailenkin usein, että tänne olis kauheeta ottaa yhtään johtokasaa tai muuta miessälää. (mutta se on vaan vitsi, ottaisin, jos!) Tavaroita ja kalusteita on tänne tullut pikkuhiljaa ja tarpeen vaatiessa tai paremman vaihtoehdon keksiessä. En ole aina erityisen käytännöllinen ratkaisuissani, nätteys menee aina käytännöllisyyden edelle. Meillä on melko värikästä, pastellisävyistä ja ehkä vähän leikkisääkin. Koti muuttuu kokoajan, kun lapset kasvavat ja on otettava milloin mitäkin huomioon. Tänään taapero kiipesi kerrossängyn yläsänkyyn ihan itse, joten nyt olis keksittävä joku estokeino siihen, ettei siellä kiipeiltäisi ihan aina, kun silmä välttää. Ideoita kodin laittamiseen ja tällaisiin arjen tilanteisiin tulee vastaan usein parhaiten niin, että ei etsi mitään, sattumalta. Ystävien kodit, näyteikkunat ja upeat esillepanot, Pinterest, blogit, Styleroom ja Instagram sekä tietysti lehdet ja kirjat, niistä varmaan eniten kumpuaa inspiraatiota ja niissä kyllä niitä riittääkin. Paitsi just nyt tuohon kerrossänkyongelmaan en ole keksinyt mitään! Jumitin muuten tätä postausta tehdessäni ja kerrossänkyä pohtiessa ihailemaan Styleroomin  Suomen inspiroivin koti -kisan finalisteja. Äänestysaika loppuu huomenna, eli äkkiä äänestämään, ellei ole jo sitä tehnyt. Finalistien kodit ovat nimenomaan inspiroivia ja kovin kauniita kaikki. Jäi sellainen kukkatapettikaipuu päälle ja se on ihana kaipuu se! Tai aivan hyvin tollanen kaipuu tai auringonlaskun maalaama taivas tai kangaskaupan kangaspakkakasat voivat täräyttää päähän jonkin mahtavan sisustusratkaisun. Parasta tässä kaikessa kotihommassa aina silti on se, kun lapsi toteaa, että meillä on kyllä ihana koti, täällä on hyvä olla.

 

ovikoriste, muita ihania

miisunpoyta3

Jäätelopaita

Yhdessä neulottava muitaihaniatyyny

tammikuinen_olkkari1

muitaihania_koti_marraskuussa_2015_2

mattokeittiossa1

PS. Postauksen kuvat ovat arkistoista, on niin paljon uutta mitä näyttää, että en tienny mitä esittelisin ekka. Ens kertaan siis, moikku!

51 Comments

 1. Reply
  privat kredit berlin mitte

  One more issue:Is the label “AFA” adequate?Overwhelming majority of our societies are against anything nazi. That means, if you start an organization under this label, all strata of the society except pro-nazis/nazis must be represented.This is not the case with AFA.If our AFA applies special filters to filter out only extreme left, they are fooling and misguiding the public. AFA is a BIG LIE, excluding majority of our citizens with their democratic, i.e. naturally antifa mindset.AFA should change its name, it is an insult to every citizen.

 2. Reply
  kredit ablösen wie teuer

  I’m no longer positive the place you are getting your information, but great topic. I must spend a while studying more or figuring out more. Thanks for wonderful info I was in search of this information for my mission.

 3. Reply
  afni insurance services

  Can I just say what a aid to seek out someone who truly knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know the approach to carry a difficulty to mild and make it important. Much more folks require to read this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more fashionable because you positively have the gift.

 4. Reply
  massachusetts insurance law

  Tout à fait d’accord, Quand les syndicats français auront compris que le "droit de grève" n’était pas synonyme "d’obligation de faire grève" on pourra avancer…

 5. Reply
  i need an auto insurance quote

  A few things i have continually told people is that when evaluating a good on the net electronics store, there are a few aspects that you have to remember to consider. First and foremost, you need to make sure to discover a reputable plus reliable retailer that has got great assessments and scores from other individuals and marketplace advisors. This will make sure that you are getting along with a well-known store that can offer good assistance and aid to its patrons. Thank you for sharing your ideas on this site.

 6. Reply
  cheap private hire insurance online quote

  Bonjour!Je voulais juste faire remarquer que la planche serait bien plus crédible et nettement meilleure si les bonhommes faisaient « POUF » au lieu de « POC » quand ils apparaissent.Voilaaaaa

 7. Reply
  list insurance

  From your neighbors on Godwin Circle, Shirley and John Tomlin, and Kelley, Jerry and the kids…We pray that time will bring the comfort your family so deserves. We enjoy the seasonal decor on our block and will truly miss the many walks that our paths crossed. A friendly wave and smile were always given and will be missed dearly. God’s Blessings.

 8. Reply
  cars that have cheap insurance for 17 year olds

  it doesn't prove anything other than Christian groups were debating the issue very early on. As Tommy says, even if it could some how be proven Jesus had a wife, it shouldn't affect his teachings other than Catholics' arguments about celibacy for priests. It would certainly make Jesus a much more interesting figure.

 9. Reply
  vehicle insurance band 5

  They look great, it took me ages to try a purse frame out but they are super easy and i love making them now. I will have to try some in laminate.

 10. Reply
  auto insurance

  Ha ha, I’ve watched a few eps of Gossip Girl… I’ll take the compliment, ’cause the girl can dress! This gloss is $14, which is pretty affordable for a department store gloss. You don’t have to use a lot, either, so it should last you a long time.

 11. Reply
  visa kreditkarte beantragen

  Je reviens un peu tard y voir, désolé.Je pensais que vous pouviez demander mon adresse email au rédacteur de ce blog, puisque je l’y autorise. Mais ça n’a pas l’air d’avoir eu lieu.Vous pouvez me contacter à cette adresse :jean-gabriel.maheo at wanadoo.fr

 12. Reply
  selbstaendig kredit zusage online free

  tengo un pez beta y tiene una bola grande en su estomago, aun sigue comiendo pero el pobre ya casi no se mueve solo cuando quiere comer y la bola parece ser mas grande cada vez me podrian ayudar??

 13. Reply
  city bank kreditrechner umbau

  howtomakemoneywithsocialmedia(dot)comHas shown many different ways to make GOOD money!! seriously, i have been doing this just for a few months and make damn good money just part-time!

 14. Reply
  sparkasse meißen autokredit

  Henry:Eu nem reparei nisso e erros devem ser mais que muitos nas respostas que aqui dou. Dedos trocados e distrações acontecem. O importante é que se entanda a mensagem.abraço

 15. Reply
  privatni kredit sarajevo osiguranje

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for beginner blog writers? I’d really appreciate it.

 16. Reply
  kredite 24 stunden diät

  i guess it’s the feeling that men don’t listen to what they are really saying. women often say things and mean something else, like some coded messages. men, on the other hand, say things and mean them.or maybe because men often lie.besides, chicks like long talks, men don’t.

 17. Reply
  dispokredit mit

  Thank you Caroline, for watching and adding your voice! I love that you journal each morning, that is self-caring! And good for you for adding a walk/yoga in- keep it up, you can do it! Thanks so much for saying hello! -jena

 18. Reply
  kredit bank hauskauf

  Il brano estratto per il 45 giri, Popcorn, credo sia il brano strumentale che ha avuto più cover di tutto il Novecento.E come… lo suonavano i miei compagni di classe delle medie battendo con le mani sulle guance, a bocca aperta. Io ero frustrato perchè non ho mai imparato

 19. Reply
  kredit kreditabloesung domain such magazin de haine

  I’ll have to look again at the cover art. My issue with it was that it was badly printed rather than badly drawn. Waaaaay too orange. Can’t win them all though.Glad you liked the game

 20. Reply
  geldverleih privatkredit reise ägypten

  Demographically, the small population of Wyoming and Montana means that those states, even if 100% of the White population revolted, don’t have a chance to resist the federal government without the support of the South.

 21. Reply
  kredit crv 2005

  This post really bothers me as well. I'm currently trying to deciede if I want to go to school to be an elementary or high school teacher. When I read posts like this it makes me want to go into elementary school so I can try to make a difference in one school, somewhere. There are certanily things the teacher can do, and I just know that from being a substitute. I hope everything works out for the best!

 22. Reply
  serioese kredit schufafrei leasen

  I don’t see many many people yelling at Jesse Jackson, Al Sharpton or Calypso Louie, that they are racist and extortionist. It is childish to think that some opinions are not based on race and that they may be accurate.Pat seems bigoted against financially successful people as his post calling people Plutocrats. For Pat to say the Republicans have been in decline since Rush went on the Air is crazy. I remember them taking the congress during the Clinton administration as well as doing it again under Bush.

 23. Reply
  kredit ohne gehaltsabrechnung

  Forgot to answer the second question…usually we assume around three to four feet. Most likely there are roots deeper, but only if the soil profile is without stratification. Keep in mind that our most active root are is the top two feet due to the availability of oxygen, water, and nutrients applied through fertigation.

 24. Reply
  kredit darlehen orte kredit privat arbeitslose

  Growth (decay) is an exponential. Perhaps the caveat is when gov’t forces usurp market forces. E.g., Walmart v. labor unions, USA v. Microsoft, Google v. EU.As a blogger once put it, our market is starting to look Chinese. He was referencing the bizarre appearance of China’s “markets” (charts).

 25. Reply
  dahrlen kredit geld falten

  Good write-up, We’re standard visitor of just one particular? utes web-site, sustain up the pleasant operate, also this? ersus likely becoming a regular customer for a few time.? Our ideas really don’t definitely bloom in to fruition suitable up until eventually we now have depicted these to somebody normally.? by Marking Twain.

 26. Reply
  kreditanstalt für wiederaufbau impressum

  This is why I love traveling by train – you have time to make friends and they can make your trip:) Love the shots you got from the observation car – it’s a great place to hang out.

 27. Reply
  kreditkarte ohne zins

  Can I just say what a relief to uncover a person that actually understands what they’re discussing on the net. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should read this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

 28. Reply
  vergleich dispokredit privatkredit formular

  These stories were made for kids.. Why do they all seem to be so hot & erotic ? lol..Nice list anyways ! I like Ariel and Rapunzel from the list.. Nice Photograph & effects !

 29. Reply
  geld kredit ausland yourfone

  himself lays out the “chapter and verse” of the book on his blog this week. As he says, “It is not a technical book, though it will make you technically dangerous. It is

 30. Reply
  aktueller zinssatz sparkasse privatkredit

  Dét gad jeg godt. Men jeg må hoppe på næste gang, hvis der bliver ordnet samkørsel over broen.Begge de to datoer er optaget i min kalender.

 31. Reply
  kredit alt oldenburger krankenversicherung

  yeah, it really fits you and it has a so pretty print, so bright and colored!, and love to see your marvelous goodies coming from the other side of the world, from so fabulous ladies!!so nice to see all that stuff!!besos

 32. Reply
  schnell kredit selbstaendig ohne kostenlos

  skriver:Keep up the excellent operate, I go through few articles about this website and I conceive your web blog is quite interesting and contains got bands of great info.

 33. Reply
  kredit bank mayora

  This is the precise Windowssystem Blockiert – varieteofideas München diary for anyone who wants to act out out some this issue. You mark so such its virtually wearying to argue with you (not that I real would want…HaHa). You definitely put a new rotation on a matter thats been transcribed around for life. Discriminating sundries, simply eager!

 34. Reply
  kredit ohne schufaauskunft reise ägypten

  “a newly converted anti-Zionist Jew”Don’t you mean “newly convinced” instead of “converted”? I’d hate to think your commitment to anti-Zionism is on the same level as a religious conversion. And “faith” is completely different from principles.I’d really hate to think that because you embraced some new absurdities, you are ready to commit atrocities in the name of the anti-Zionist ” movement.

 35. Reply
  kredit umschuldung guenstigste zins lebensversicherung

  KXB–do you think I posted Walter Russell Mead's essay to persuade Leftie Goobs and Gestapo?Nope. He is in a better position to tell it like it is. His reading of the American public's pulse is better than yours. Yours is made of fairy tales. That's the whole point. Gotta give you idiots credit for trying hard for 40 years though.

 36. Reply
  wertpapier als sicherheit kredit zinsen

  I completely agree with investing in your health. I feel that when I take time to eat right and exercise regularly, I not only receive physical benefits but mentally too. I feel more postitive and productive. In a business where I am always talking with people and having short deadlines this mental awareness is invaluable.

 37. Reply
  deutsch kreditbank berlin iban bic code ermitteln

  Benefits of a College Education…From pop culture that lead us to believe that college is toga parties, all night drinking games, drama guild, love triangles and illegal between teachers and students. The college experience is different for everyone who makes it uniquely yours. Howeve…

 38. Reply
  bmw autofinanzierung kredit auto tuning filme

  Okay – Ich habe vor wenigen Tagen die Staffeln gesehen zum gefühlten 20ten mal. Was kann noch passieren? Ein Maulwurf bei der DEA? Nur wer? Wer war Gus in Chile? Hat Gus ein Terrorregim finanziert? ???danke segnod

 39. Reply
  kredit bank berlin vorstand

  E..si Il Cuculo…Si rritona sempre e comunque, inequivocabilmente, che ci piaccia o pure no, al Consuno Consapevole…al risparmio Consapevole…un percorso che dura una vita…quando smetteremo di voler subire scelte imposte da altri…esite anche il boicotaggio nella semplice spesa di tutti giorni, un semplice gesto che se amplificato…si tratta di conoscere ciò che si consuma, o meglio esigere, di voler conoscere…nulla di passivo in tutto ciò…proprio nulla..CiaoValentina

 40. Reply
  kredit aufnehmen zeitarbeiter

  Super fint outfit. Og det ser da ud til at håret også er blevet rigtig fint. Her i den varme sommer er det rart med kort hår.

 41. Reply
  leasing autoleasing kredit yamaha

  The new menu button is in line with the Options button on Android these days. I like that relationship. I'm not experiencing any text rendering problems with this release using Mactype. Another new feature is using the zoom function pops up a little dialog from the address bar. Sites with preset zooms also have a nice little magnifying glass in the address bar too.

 42. Reply
  ratenkredit zinsanteil excel ändern

  et oui une boite de ciguarette enleve 3h40mn de notre vie ….soyer prudent c’est pas un jeu c’est une question de mort ………..bonne chance aux fumeurs =)

 43. Reply
  www kredit chat com hr

  Oui, mais un équivalent 28mm fixe sur un capteur APS?C’est que j’ai toujours pas gagné au loto pour passer au full frame, moi ;-)

Leave Your Comment