Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

MUHKEAN PIPON OHJE

Muhkea pipo

Tässä teille muhkean talvipipon ohje. Se on kirjoitettu pipon jo ollessa valmis ja saattaa olla hitusen epäneuleohjemainen, mutta jos ette ymmärrä, niin mielelläni vastaan kysymyksiinne ja ongelmakohtiin. Tuntuu, että mun neulomistaidot ja -ylipäätäänohjeenkirjoittamistaju on kadonnut viime vuosien aikana, kun oon neulonut paljon vähemmän.

Näitä tarvikkeita käytin: Vitosen sukkapuikot (mulla oli ruusupuiset, joista yksi katkesi neuloessa, joten jämymmät saa olla) ja kaksi kerää Rowanin Big Woolia. Langan suosituspuikkokoko on suurempi, mutta annoin mennä. Ja toki tämän voi neuloa myös pyöröillä, mutta mää ite oon sukkapuikkonaisia.

(Huom. Ohjetta muokattu alkuperäisestä 3.1. klo 14.50)

Näin tein: Loin 66 silmukkaa ja neuloin resoria yhteensä 20 kerrosta. Halusin joustinneuleesta nätin, joten neuloin sen 1 o, 1 n, mutta niin, että nurjan silmukan neuloin kiertäen eli silmukan takareunasta. Ja oikea silmukka normaalisti oikein. Eli tässä vaiheessa, kun resoriosuus on neulottu ja sileä neule alkaa, kuuluu joustinneuleen nätimpi puoli olla pipon sisäpuolella, sillä joustinneuleinen reuna käännetään valmiissa pipossa sileän neuleosuuden päälle. (Jos neuloit resorin niin, että neuloit oikean silmukan aina kiertäen, tee tässä vaiheessa niin, että humpsautat jo neulotun resorin puikkojen sisäpuolelle ja jatka neulomista vähänniinku väärään suuntaan, sillä tavalla, että kauniimpi puoli resorista jää pipon sisäpuolelle ja saat tehdä loppupipon sileällä neuleella. Hienosti selitetty, eikö?)

Tämän jälkeen neuloin sileää neuletta 25 kerrosta, jonka jälkeen aloitin kavennukset. Jokaisella kavennuskerroksella neuloin kuusi kertaa kaksi silmukkaa oikein yhteen tasaisin väliajoin. Sitten kolme sileää kerrosta, jonka jälkeen kavennukset (samalla tavalla kuudessa kohdassa, mutta ei tismalleen samoissa kohdissa kuin edelliset yhteenneulomiset). Kolme sileää ja taas kavennuskrs. Seuraavaksi *vain yksi krs väliin ja kavennukset seuraavalla*, toista tämä *-* kahdesti. Tässä vaiheessa sileää neuletta on joustinneuleen jälkeen neulottuna yhteensä 38 krs, eli kavennuskerroksia on yhteensä viisi. Kaiken tämän jälkeen silmukoita on jäljellä 36. Katkaisin langan ja kiristin reiän niin kireälle kuin uskalsin (ettei lanka katkea!). Alkuperäisenä ajatuksena oli kiinnittää päälaelle vielä tupsu, niin pieni reikä ei haitannut. Kavennuksia voi tehdä matkan varrella muutaman enemmän, niin silmukoita ei jää loppuun niin paljon, mutta itselleni tämä oli näin oikein hyvä. Kurttua pipon päälle sai tulla ihan kunnolla.

Lopuksi enää vain lankojen päättelyt ja itse tykkään aina lopuksi höyryttää valmiin työn. Tupsua en oikeastaan pipoon enää kaipaa, vaikka kyllähän tuohon aika ihanasti hailakanvaaleanpunainen pieni passaisi. Ja blogiani pitkään seuranneet, eikö oo aika vau, se on yksivärinen!

Neulomisintoa vuoteen 2016 kaikille!
Muhkea pipo

8 Comments

 1. Reply
  Anna

  Jes! Tätä olen odottanutkin:) On himottanu tollanen pipo jo kauan, mutten ole viitsinyt ruveta kokeilemaan. Ohjeet vaikuttaa siis just hyviltä:)

 2. Reply
  Roosa

  Kysymys: ootko kääntänyt 1o1n -osuuden kaksinkerroin, kuvasta kun kahtelen? (siis sillain taitteelle pipon reunan, että kaksinkerroin on korvilla :-) ) Onko tuo “resori” osuus vain päällepäin näkyvä osuus? Alla sileä neule alkaa?
  Kun teit resorin oikeat kiertäen, niin säilyykö “erilaisen neuloksen fiilis” myös jos oot taittanu sen kaksinkerroin?
  Hieno pipo, meinaan Novitan vanhasta Mambosta tekaista samaan tyyliin!

  1. Reply
   Tiina Post author

   Ääks, joo! Tää kohta puuttuu ohjeesta. Kyllä, reuna on taitettu eli siis sen alla on sileää neuletta jo. Ja tein sen niin, että resorin neulottuani käänsin työn toisinpäin, humpsautin sen siis puikkojen sisäpuolelle (mahtavasti selitetty!) ja aloitin sielän neulomisen. Eli kun pipoa katselee pötkönä sitä neuloessa, näkyy vain se “rumempi” puoli resorista. Toki tän kohdan voi tehdä helpommin niin, että tekee joustinneuletta neuloessa kierretyt silmukat nurjiin silmukoihin, joten sitten se ei tarvii missään vaiheessa käännellä työtä. :D Korjaan tämän kohdan ohjeeseen. Kiitos huomiosta Roosa! :)

   Ohjeeseen korjattu niin, ettei tuota neulotun osuuden kääntämistä tarvitse tehdä, eli että joustinneule neulotaan suoraan “toisinpäin” eli nurja silmukka kiertäen. :)

 3. Reply
  Roosa

  Juu kiitos tarkennuksesta, ja hoksasin idean- Minäpä humpsautan! (jos ei humpsauta niin pitäisi neuloa nurjilla silmukoilla loppuun ja kääntää pipo sitten toisinpäin ennen lankojen päättelyä).
  Tuo resori on erinäköistä toiselta puolen, tässä puikoilla jo pipo etenemässä :-D

  1. Reply
   Tiina Post author

   Jes! Hyvä, että hoksasit ja kiitos, että huomautit. Itse tein resoriosuuden omaan pipoon kahdesti ja viime yönä ohjetta kirjoittaessa en enää muistanut. Mutta nyt on ohje selkeä, ja sulle suuri kiitos! Toivottavasti kukaan neuloja ei joudu nyt hämmennyksen valtaan hömelön ohjeenkirjoittajan vuoksi :D

Leave Your Comment