Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

AALTOLAPASET

On hassua, että minä näen nuo Pilvenreunalla-neuletyöni aina joko pilvisenä kuviona tai piparimaisena. Kaaret ulospäin. Tyttäreni taas näkee ne aina aaltoina, jokaisessa syyspipossakin on jonkinvärinen hulmuava meri. Olkoon nyt siis aaltolapaset, synkeän myrskyisä talvinen meri vanttuissa.
Jouluisena pikkuyllätyksenä kirjoitin teille lapasiin ohjeen. Se on kuin kertoisin sen teille, siinä sivussa jutellessa kerrottu ohje. Jos löytyy epäkohtia tai kysyttävää, niin vastaan kyllä.

////

It’s funny that I see clouds and gingerbreads on my projects, like curves outwards and my daughter always sees them in wave. So every super easy fall hat is patterned with billowy waves. Therefore, these are the wave mittens, like there would be a gloomy, stormy winter in these mittens.

The pattern for the mittens is only in finnish, unfortunately.

Tarvitset: kolmipuolosen (tai käsialasta riippuen) sukkapuikot ja langaksi käy esimerkiksi käyttämäni Schachenmayrin Alpaka.

Tiheys: leveys 10cm = 17 s ja korkeus 10cm = 23 krs

Luo sukkapuikoille tummanharmaalla langalla 36 silmukkaa. Neulo kolme kerrosta sileää, jonka jälkeen tee kolmas kerros näin: neulo 2 s oikein, kaksi silmukkaa oikein yhteen ja langankierto (tämä siis lisää juuri poistamasi silmukan tilalle uuden). Tee koko krs näin. Neulo sen jälkeen 30 krs sileää ja tee peukalolle paikka toisen puikon loppupäähän neuloen kuusi silmukkaa odottamaan toise(n värise)lle langalle, jonka jälkeen nosta silmukat takaisin puikolle ja neulo niiden päälle tummanharmaalla langalla aivan normaalisti. Neulo sen jälkeen 7 krs vielä tummanharmaalla.

Ota mukaan vaaleamman harmaa lanka ja aloita kuviokerrokset. Neulo yksi silmukka vaaleanharmaalla, *viisi tummanharmaalla ja sen jälkeen neljä vaaleanharmaalla*, toista *_* niin kauan, että kerroksessa on jäljellä kolme silmukkaa, jotka neulot vaaleanharmaalla. Seuraava kerros tehdään niin, että aina ennen ja jälkeen edelliskerroksen vaaleanharmaiden, tehdään yksi vaaleamman harmaa silmukka, tästä alkaa syntyä aallot. Seuraavalla, eli kolmannella kuviokerroksella neulotaan niin, että edelliskerroksen keskimmäisen tummanharmaan kohdalla on enää tummanharmaa silmukka. Samoin tehdään vielä seuraavalla kerroksella. Sitten pitäisi kuvion olla oikean näköinen ja valmis. Tämän jälkeen neulo neljä kerrosta vaaleamman harmaalla ja tee kuviokerrokset ottaen mukaan valkoinen lanka. (kuvista näkee kuvion)

Kun kaksi myrskyisää aaltokuviota on tehty, neulo yksi kerros valkoisella ja aloita kärkikavennukset. *Neulo ensimmäisen puikon ensimmäinen silmukka oikein ja sen jälkeen nosta silmukka neulomatta ja neulo kolmas silmukka, jonka yli vedät toisen, nostamatta neulomasi silmukan. Toisen puikon lopussa, kun jäljellä on kolme silmukkaa, neulo kaksi oikein yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti oikein.* Toista *_* kolmannen ja neljännen puikon kohdalla samoin. Tee kavennuksia niin kauan, että puikoilla on kahdesta kolmeen silmukkaa jäljellä ja katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä hellästi.

Peukalo: Vedä varovasti merkkilankasi pois silmukka kerrallaan ja nosta silmukat puikoille ja ota langaksi tummanharmaa lanka. Jottei peukalon “reunoihin” jäisi reikiä, nosta varovasti kiertäen pari silmukkaa puolin ja toisin muiden kaveriksi. Aloita neulominen. Jos näyttää sille, että silmukoita on nyt kuitenkin liikaa, kun nostit niitä lisääkin reikien estämiseksi, kavenna parissa paikassa neulomalla kaksi oikein yhteen. Riippuu tietysti myös peukalosi paksuudesta. Neulo niin kauan, kunnes peukolonpääsi enää pikkuisen kurkkaa sieltä päästä. Sitten kavenna kolmessa eri kohdassa neulomalla kaksi oikein yhteen, kunnes silmukoita on jäljellä noin kuusi, jonka jälkeen katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja kiristä.

Toinen lapanen: Tee samoin, mutta peukalon paikka on kolmannen puikon alkupäässä, toisen puikon loppupään sijaan.

Viimeistely: Taita lapasen reunasta neulomasi kolme kerrosta nurjalle, ja ompele kiinni sisäpuolelle ja tsadaa, teit juuri nirkkoreunan eli täkäläisesti sanottuna prinsessareunan lapasiisi. Toiseen lapaseen samalla tavalla. Päättele langanpäät ja asettele lapaset oikeaan muotoonsa kostean harson väliin ja anna olla yön yli. Aamulla sitten ensimmäiseksi mene ja kurkkaa harson väliin, siellä ne ovat. Aaltovanttuut, ihan vimpan päälle sinun tekemäsi!

Vinkki: Jos tuntuu, että kuviokerrokset tulevat aina liian kireiksi, niin koitappa tehdä niin, että aina väriä vaihtaessasi anna langan mennä oikean kätesi keskisormen yli, eli tavallaan annat langalle tilaa sormesi verran. Tämä on hyvin hankala selittää kirjoittamalla, mutta lähinnä ajatuksenani on, että et vedä uutta lankaa, jota alat juuri neuloa, liian kireälle, vaan se tulee neulottavaksi niin, että ylittää ensin sormesi luoden lankalenkkiin riittävästi väljyyttä. Itse teen aina näin.

Lapaset kuvattiin Annikin Joulumarkkinoilla. Siellä oli kauniita korvakoruja ja himmeleitä  ja erityisesti ihanat naiset niitä myymässä, Tiinakaisa ja Karmiini. Tuolta peilin kautta näkyy yks toinen bloggari sitten vaan, se joka teki nää lapaset. ;)

Kuvaajakaverina viimassa: Tiinakaisa

18 Comments

 1. Reply
  Kaisa

  On hienon hienot! Sovelsin ittekkin piparireunaa yhteen lapasmalliin, mutta en taija jaksaa tehä sitä toista… :/ Mulla on pikkunen ongelma aina näissä parillisissa.

 2. Reply
  Anonyymi

  Ihan kivat kuvan lapsten kärjet ovat vain eri kokoiset. Lapselle nuo lapaset eivät ole mukavat koska sisäpuolelle jää pitkät lankajuoksut. Juoksuja voi pienentää sitomalla kerran välissä. Tai tekmällä vuorin.
  Nättiä mutta onko käytännöllistä?

Leave Your Comment